Ny organisation om Black Lives Matter Denmark: Lederskabet er ikke professionelt nok

Black Lives Matter Denmark opdelte folk efter hudfarve ved demonstrationen forrige søndag. Det ønsker man ikke at gøre hos den nystartede forening »Afro Danish Collective«, der vil kæmpe for lige muligheder for særligt mennesker af afrikansk oprindelse.

Roger Courage Matthisen på talerstolen i Folketinget, hvor han var indvalgt for Alternativet fra 2015 til 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En nystartet organisation, Afro Danish Collective, vil tage kampen op mod racisme og diskrimination i Danmark, oplyste organisationen søndag.

Afro Danish Collective er oprettet af tidligere folketingsmedlem for Alternativet Roger Courage Matthisen, der foreløbig fungerer som talsperson, samt tre andre.

Det overordnede mål handler om at »bidrage nuanceret og professionelt i kampen for ligeværd og lige muligheder for mennesker med etnisk minoritetsbaggrund i Danmark og i særdeleshed for mennesker af afrikansk oprindelse,« som organisationen formulerede det i søndags.

Som det vil være mange bekendt, er der i Danmark allerede en forening med et lignende mål, Black Lives Matter Denmark (BLM), som har været nævnt i medierne et hav af gange i løbet af de seneste uger. Ikke mindst forrige søndag, hvor i omegnen af 15.000 deltog i en af foreningens demonstrationer i København mod politivold.

Berlingske har talt med Roger Courage Matthisen om bevæggrundene til at etablere Afro Danish Collective.

Kernemålet for den nye organisation er kampen for ligeværd og lige muligheder for »alle i det danske samfund«, forklarer Roger Courage Matthisen over for Berlingske.

Desuden er det en bevæggrund, at han ikke mener, at BLM har gjort det tilstrækkeligt godt.

»Den repræsentation af lederskab, som Black Lives Matter Denmark har fået, er ikke forvaltet professionelt nok. Derfor stiller vi op og kan tage kampen i front sammen med dem,« siger han.

Selv om BLM har et ansvar, mener Roger Courage Matthisen, at medier har haft et udpræget negativt fokus, som ikke har været fair.

»Som presselogen (program på TV 2 News, red.) kunne vise, var der en massiv overvægt af negative historier, der var vinklet på coronarisikoen og Bwalya Sørensens person. Det var næsten som om, at Black Lives Matter blev pålagt skylden for, at folk var mødt op.«

Medier og debatten bør i stedet fokusere på at fremlægge relevant racismeforskning, lyder det.

»Vi bruger ikke forskningen og den evidensbaserede tilgang i tilstrækkelig grad, når vi taler om strukturel racisme og diskrimination. For os er det enormt vigtigt, at vi har fokus på de strukturer, fordi de forhindrer lige muligheder. Vi er nødt til at have en bedre og mere kvalificeret samtale. Det kan forskningen bidrage til,« siger han.

Hvad kunne BLM have gjort bedre?

»Når sorte bliver bedt om at trække frem, og hvide bliver bedt om at trække tilbage, så er det noget, jeg har sympati for og forstår. Men det evnede hun (Bwalya Sørensen, red.) ikke at begrunde,« siger Roger Courage Matthisen.

Hvad frontkvinden for Black Lives Matter Denmark ifølge det tidligere folketingsmedlem fra Alternativet skulle have slået på for at sikre opbakning til opdelingen af sorte og hvide, kan unægtelig ikke stå på bagsiden af et frimærke.

»Hun skulle have sat fokus på, at der er ni børn, kvinder og mænd i gennemsnit, der dagligt fra 2014 til 2019 er døde i Middelhavet, på grund af den relation, vi i Europa har til det afrikanske kontinent og på grund af måden, vi udbytter og skatteunddrager på,« siger Roger Courage Matthisen. Han mener desuden, at hun kunne have nævnt forskelsbehandling på arbejdsmarkedet og på boligmarkedet og andre ting.

»Hvis hun havde gjort det, og hvis de havde fået italesat deres oplevelse og deres traumer, så tror jeg, at alle – også de hvide – havde klappet hende i mål.«

Går I ind for den opdeling af sorte og hvide til eksempelvis demonstrationer?

»Nej, det kommer vi ikke til at gøre.«

Trods sit forsvar mener Roger Courage Matthisen dog ikke, at en opdeling af sorte og hvide er nogen god idé.

»Mine børn og jeg var til stede, og de er lysere end mig. Skulle vi så dele os op? Jeg mener sagtens, at vi kan kæmpe kampen mod racisme og diskrimination, mens vi står sammen.«

Ifølge Roger Courage Matthisen har den nye organisation fået cirka fire medlemmer i timen siden søndag. Der afholdes generalforsamling 5. juli 2020.