Ny minister støtter EUs kamp mod USA

Den nye transportminister opfordrer amerikanerne til at genoverveje deres planer om, at alle containere skal scannes, inden de kan indføres til USA.

Transportminister Jakob Axel Nielsen (K) vil støtte et forsøg fra EU på at få udskudt eller ændret USAs beslutning om, at alle containere til landet i fremtiden skal scannes for våben og sprængstoffer.

Som omtalt i går i Berlingske Tidende frygter såvel brancheorganisationen Danske Havne som flere EU-politikere, at den amerikanske beslutning vil komme til at koste europæiske virksomheder og skatteydere mange hundrede millioner kroner.

Amerikanernes beslutning kan ifølge Danske Havne komme til at betyde, at der skal opføres 15-20 scanningsanlæg til containere i danske havne. Hvert enkelt anlæg koster omkring 20 millioner kr. at opføre, og dertil kommer driftsudgifter.

Ministeren anerkender USAs ønske om sikkerhed i forbindelse med international skibsfart, men »der skal«, som han siger, »være fornuft i det, vi gør«.

Han vil »derfor støtte, at Kommissionen etablerer en dialog med de amerikanske myndigheder med henblik på at få udskudt ikrafttrædelse« af de amerikanske planer.

Behov for overblik
»Samtidig skal vi også have overblik over, hvordan det rent praktisk skal kunne lade sig gøre at scanne de mange containere fra Europa til USA,« tilføjer ministeren.

Dermed er han enig med medlem af Europa-Parlamentet Anne E. Jensen (V). Hun vil have EUs transportkommissær, Manuel Jacques Barrot, til at se på sagen. Hun vil bl.a. have Kommissionen til at svare på, om den har været i dialog med amerikanerne om den nye lovgivning.

Danske Havne mener, at de allerede er blevet påtvunget store ekstraudgifter pga. amerikanernes kamp mod terror.

Således er de senere års terrorsikring af indtil videre 84 danske erhvervshavne mere eller mindre dikteret af USA, mener organisationen.

Terrorsikringen består bl.a. i TV-overvågning, indhegning og adgangskontrol og har siden 2004 kostet havnene omkring 150 millioner kroner i anlægsudgifter. Dertil kommer årlige driftsudgifter på cirka 50 millioner kroner.