Ny medvind for de private hospitaler

Landets privathospitaler har udsigt til at gå en lys fremtid i møde. Læs analysen fra Berlingskes sundhedsmedarbejder, Flemming Steen Pedersen.

Arkivfoto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NYHEDSANALYSE

De er billige, kvaliteten er i orden, og patienterne går ikke så meget op i, om de læger og sygeplejersker, der behandler dem, arbejder på et offentligt eller privat sygehus. Derfor er det almindelig sund fornuft, at de private aktører kommer til at fylde betydeligt mere i det danske sundhedsvæsen.

Det er hovedbudskabet fra privathospitalerne selv og deres organisation Dansk Erhverv, der med en ny analyse forsøger at gøde jorden og skabe forståelse for, at de tidligere så omstridte private aktører på ny er kommet i medvind og står til at komme til at spille en stadig større rolle i det danske sundhedsvæsen i de kommende år. Som noget af det første ventes den nye sundhedsminister, Sophie Løhde (V), således at skærpe behandlingsgarantien og udredningsretten, så endnu flere patienter får ret til at komme på privathospital, når ventetiderne på de offentlige sygehuse overstiger én måned.

Udviklingen har allerede været i gang i et stykke tid, også under den tidligere SR-regering, som indførte den udredningsret, der for alvor har fået patientstrømmmen fra de offentlige til de private sygehuse til at stige igen efter den bratte opbremsning under finanskrisen.

Det har nemlig vist sig, at privathospitalerne er gode til at træde til på de områder, hvor der mangler kapacitet i det offentlige sygehusvæsen, eksempelvis på skannerområdet og når det gælder øjenoperationer. Tilsvarende har de været i stand til at udføre opgaverne effektivt og billigere end de offentlige sygehuse.

Diskussionen står således ikke om, hvorvidt de skal være der eller ej, men mere om hvor meget de skal fylde i det samlede sundhedsvæsen. Som det er nu, udgør aktiviteten hos de private aktører én til to procent, afhængig af hvordan man opstiller regnskabet.

De kommende udspil fra V-regeringen vil sandsynligvis øge den andel med nogle procentpoint, og der er ingen tvivl om, at der med den nye regering vil komme et betydeligt øget fokus på at bekæmpe ventelister, som er de private hospitalers helt store spidskompetence.

Men der er langt op til de 35 procent, som privathospitalerne og Dansk Erhverv går og drømmer om, og intet tyder på, at man inden for en længere årrække vil komme blot i nærheden af den andel.

Man skal heller ikke tage fejl af, at der stadig ligger og lurer en betydelig modvilje mod de private aktører rundtomkring i det politiske landskab. Den vil lynhurtigt blive mobiliseret, hvis der trækkes ressourcer væk fra de offentlige hospitaler i så stort omfang, at det kommer til at knibe med at opretholde beredskabet på for eksempel skadestuerne.

Ligeledes vil der blive sat spørgsmålstegn ved deres berettigelse, hvis nogen eksempelvis krakker i stil med, hvad man har set i større målestok blandt private aktører på ældreområdet.

Den blide medvind kan hurtigt blive afløst af en strid politisk modvind.