Ny medicinregel har givet mindre forbrug og færre selvmordsforsøg

Det har reduceret forbruget af smertestillende medicin og antallet af selvmordsforsøg, at håndkøbsmedicinen nu sælges i mindre pakninger.

Stramningen af reglerne for håndkøbsmedicin ser ud til at have knækket kurven for forbruget af svage smertestillende midler. Også antallet af selvmordsforsøg med håndkøbsmedicin er faldet, skriver Jyllands-Posten.

Siden 1996 har forbruget af svage smertestillende lægemidler været stort set konstant stigende. Men forbruget begyndte at falde, da man som følge af de nye regler sidste år fjernede de store pakninger fra hylderne.

Nye tal fra Apotekerforeningen viser ifølge Jyllands-Posten, at forbruget er faldet med yderligere seks procent i årets første ti måneder set i forhold til samme periode sidste år.

En gennemgang fra Landspatientregistret viser desuden, at antallet af indlæggelser på grund af forgiftninger er faldet med 31 procent i årets første seks måneder. Og antallet af indlæggelser på grund af selvmordsforsøg med smertestillende midler som Panodil er faldet med 58 procent.

Selvmordsforsker Britt Morthorst fra Region Hovedstadens Psykiatri, der er ved at skrive en ph.d. om ændringens effekt, siger til Jyllands-Posten:

»Når man ikke har pakker med 100 Panodil stående, men kun en lille pakke med 20 styk, der tilmed er gjort mere besværlig at tømme, så er det mere besværligt at forsøge at tage sit eget liv på den måde. Samtidig kan man måske lige nå at sende en SMS og fortælle venner eller familie, at man har det forfærdeligt, og kan måske nå at fortryde.«