Ny med stang: Her er fisken, alle kan fange

Om nogle uger vælter store stimer af hornfisk ind mod kysterne, og det gør fisken ideel for både voksne og børn, der ikke har fisket før.

København: "Træk en gammel sweater på. Og lad bare skægget stå. Det' en god idé at starte på en frisk. Sæt madding på krogen og tag med ud å fisk".

Mange kan nok nynne med på den gamle Gitte Hænning-vise, som var en landeplage i begyndelsen af 1960'erne.

Og har du lyst til at følge dansktopsangerindens opfordring, så får du om få uger en oplagt chance for at lære lystfiskeriets ædle kunst. Med noget nær fangstgaranti oven i hatten.

Hele maj bugner de indre danske farvande nemlig af hornfisk, som trækker ind mod kysterne for at gyde.

Og det sker i mængder, som gør dem til en drøm for såvel gamle som unge debutanter, siger den professionelle lystfisker Gordon Henriksen, der har lavet flere fiskeprogrammer på DR.

- Det er helt klart de absurd store mængder, som er den altoverskyggende grund til, at hornfiskene er så oplagte for nybegyndere. Der er simpelthen virkelig god chance for at få gevinst, siger Gordon Henriksen.

Ifølge Gordon Henriksen behøver det ikke koste mere end 200-250 kroner at komme i gang med at fiske efter hornfisk.

Ud over selve fiskestangen anbefaler han et koncept med blink og farvede silkesnore, som vikler sig fast mellem hornfiskens tænder.

Det er mere sikkert, fordi ungerne undgår "at kroge hinanden". Til gengæld kræver det en ekstra indsats.

- Man kan ikke bare kaste ud og så vente på, at fisken bider på krogen med madding. Man skal hale ind hurtigt, så hornfisken tror, at det er en anden fisk, der svømmer lige under overfladen, forklarer Gordon Henriksen.

Og når der så er bid, så skal der også arbejdes, siger han, for hornfisken er en fighter med masser af krudt i.

- Det er lidt som at se en ballet i vandoverfladen. Det er faktisk et fedt syn, også for børn, mener den erfarne fisker.

Martin Hedegaard, som er udviklingskonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund, fortæller, at hornfisken er blevet 'kult'.

- Der er virkelig mulighed for stjernestunder i familien, for vi er så tæt på fangstgaranti, som man overhovedet kan komme. Og fordi hornfisken for alvor viser sig fra pinse og frem, så forbinder vi den også med godt vejr, siger Martin Hedegaard.

Uanset om man har (begynder)heldet med sig eller ej, så er første tur med fiskestang et glimrende projekt for en familie på tværs af generationer, mener familieterapeut Anna Prip.

- Jeg vil placere fiskeri i afdelingen for 'mindfullness', som mange børn og voksne mangler i deres travle hverdag. Og så vil det være et forum, hvor alle er ligeværdige, hvor den normale magtbalance mellem børn og voksne og de normale autoriteter er sat lidt ud af kraft, siger Anna Prip.

Fakta om fisketegn og hornfisk:

- Hvis du er mellem 18 og 65, skal du have et lystfisketegn. Det koster 185 kroner om året. 130 kroner om ugen. 40 kroner for en enkelt dag. Kan tegnes online på fisketegn.dk

- Særlige begivenheder, som involverer hornfisk:

- 15/5 - Lystfiskeriets dag. Arrangeret af Dansk Sportsfiskerforbund. Over hele landet.

- 14-15/5 - Hornfiskefestival på Samsø. Tjek havhimmeloghornfisk.dk. Arrangeret af Dansk Sportsfiskerforbund.

- 28/5 Sol over Lejre - gratis tilberedning af hornfisk. Arrangeret af FishingZealand.

- Tjek fishingzealand.dk

- Book en tur med kutter: Tjek fishtrip.dk

/ritzau/FOKUS