Ny måling: Fædre er mere tilbøjelige til at lade deres børn stikke, end mødre er

En stor andel af forældrene med børn mellem 12-15 år vil lade deres barn stikke med en coronavaccine, viser en ny Megafon-måling.

Til efteråret bliver det formentlig børn mellem 12-15 år, der træder ind i vaccinationsbåsene og lader sig stikke med en coronavaccine. Ny måling viser, at en stor andel af forældrene vil tilslutte sig, at deres barn bliver vaccineret mod covid-19. Her ses et vaccinationscenter i Arena Nord i Frederikshavn, mandag den 12. april 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

67 procent af de danske forældre er klar til at lade deres børn vaccinere mod covid-19.

Det viser en ny Megafon-måling udført for TV 2 og Politiken.

16 procent af de adspurgte forældre svarer derimod nej, når de bliver stillet spørgsmålet: »Tror du, at du vil tage imod tilbuddet om at lade dit barn mellem 12-15 år vaccinere mod corona?«

18 procent er uafklarede og svarer »ved ikke«. Procenterne summer ikke op til 100, da tallene i målingen er afrundede.

Megafon-målingen viser yderligere, at fædrene i højere grad er villige til at lade deres børn stikke, end mødrene er. 72 procent af mændene siger således ja til spørgsmålet, mens en mindre andel af kvinderne – 62 procent – svarer det samme.

Målingen peger desuden på, at forældrenes uddannelsesniveau påvirker deres holdning til vaccination af aldersgruppen 12-15 år.

78 procent af forældrene med grundskolen som højeste uddannelsestrin vil for nuværende gerne lade deres børn lægge skulder til et stik mod covid-19, mens det samme gør sig gældende for 62 procent af forældrene med en universitetsuddannelse af fem eller flere års varighed.

Målingen viser yderligere, at forældre i Region Nordjylland er mere tilbøjelige til at lade deres børn vaccinere. 82 procent af forældrene i regionen er nemlig tilhænger af ideen, mens forældrene i alle de resterende fire regioner ligger en anelse under gennemsnittet på 67 procent.

Kan få afgørende betydning

TV 2 og Politiken bringer målingen få dage efter, at direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, sagde på et pressemøde, at børn mellem 12-15 år også bør lade sig vaccinere mod covid-19. Udmeldingen kom få uger efter, at den europæiske lægemiddelmyndighed (EMA) godkendte Pfizer/BioNTech-vaccinen til netop denne aldersgruppe.

På pressemødet i torsdags understregede Søren Brostrøm, at Sundhedsstyrelsen ikke vil vaccinere gruppen på grund af det enkelte barns risiko for at blive syg med covid-19 men på grund af »et bredere sigte«, hvor vaccination af det enkelte barn skal være med til at beskytte hele befolkningen mod covid-19 og den nye deltavariant, der lige nu spreder sig i Storbritannien.

Den vurdering er professor Camilla Foged, forsker i vaccinedesign og levering ved Københavns Universitet, enig i. Hun siger, at vaccination af denne gruppe potentielt kan få »afgørende betydning«:

»Vi snakker om at opnå en flokimmunitet, hvor vi kan leve i et fuldt åbent samfund, uden at smitten spreder sig. Her tyder alle beregninger på, at vi bliver nødt til at vaccinere flere, og derfor er der også et behov for at vaccinere denne gruppe.«

Vaccination af 12-15-årige vil dog først finde sted til efteråret, når alle borgere fra 16 år og opefter er blevet vaccineret. I mellemtiden håber Sundhedsstyrelsen at få kunne opnå mere viden om eventuelle bivirkninger for netop denne gruppe. Professor Camilla Foged forstår udmærket behovet for at undersøge eventuelle bivirkninger nærmere, selvom hun vurderer, at de er sikre:

»Der er en bekymring for sjældne bivirkninger, som ikke har vist sig i de begrænsede, kliniske studier, der er blevet foretaget med Pfizer-vaccinen. Kun 1.000 børn har fået vaccinen indtil videre, og det vil ikke være nok til at opdage eventuelle sjældne, men alvorlige bivirkninger. Så der er fortsat en bekymring, og den er ganske reel.«