Ny lov sender flere børn i fængsel

Regeringen trodser advarsler om, at en nedsættelse af den kriminelle lavalder vil sende flere børn i voksenfængsler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis regeringens lovforslag om at sænke den kriminelle lavalder til 14 år gennemføres til sommer, risikerer flere børn at blive sat bag tremmer sammen med hårdkogte kriminelle i fængsler for voksne, advarer Danske Regioner:

»Det er en uoverkommelig opgave på så kort tid at få oprettet pladser til alle på sikrede ungdomsinstitutioner. Derfor risikerer vi, at flere børn havner i voksenfængslerne, og det er ikke forsvarligt,« siger formanden for Social- og Psykiatriudvalget i Danske Regioner, Flemming Stenild.

Regionerne har i forvejen svært ved at skaffe tilstrækkkeligt med institutionspladser, og 25 danske børn i alderen 15 - 17 år sidder allerede i dag i fængsel. Det er en praksis, som er på kant med FNs Børnekonvention.

Regionernes kritik af regeringens planer bakkes op af bl.a. Dommerforeningen, Advokatrådet, Fængselsforbundet og Institut for Menneskerettigheder med flere.

Justitsminister Lars Barfoed (K) erkender, at en nedsættelse af den kriminelle lavalder vil lægge pres på regionerne, men regeringen har ingen planer om at udsætte lovforslaget, der i dag er til førstebehandling i Folketinget:

»Vi vil stramme kursen over for de kriminelle, og det gælder også de helt unge,« siger justitsministeren og spiller bolden tilbage til regionerne:

»Vi lytter gerne til deres synspunkter, men vi udsætter ikke lovforslaget,« siger han.

Også Venstre står fast over for den massive kritik, mens Dansk Folkeparti vil tage pladsmanglen op med regeringen:

»Vi vil vide, hvorfor det er gået galt, og vi vil sikre os, at regeringen lever op til vores aftale. For børn skal ikke i fængsel,« siger partiets retsordfører, Peter Skaarup.

Socialdemokratiets retsordfører Karen Hækkerup siger, at en S-SF-regering vil ophæve ændringen, hvis regeringen nedsætter den kriminelle lavalder til 14 år:

»Men vi så allerhelst, at regeringen bøjede sig for kritikken,« siger hun.