Ny lov ligner religiøst berufsverbot

FOA's formand, Dennis Kristensen, er dybt bekymret over tørklædeloven. Hvem bliver de næste? Lærere, politibetjente og sagsbehandlere?

Læs mere
Fold sammen

Danmark kan være på vej til at indføre et slags religiøst berufsverbot. Advarslen kommer fra formanden for Fag og Arbejde. Dennis Kristensen er nervøs for, hvad den såkaldte tørklædelov om dommeres påklædning kan føre til.

Folketinget behandler i dag loven, der forbyder dommere - men ikke domsmænd - at bære symboler af blandt andet religiøs art. Loven betyder, at for eksempel muslimske kvinder med tørklæde ikke kan sidde på dommerpodiet.

- Folketingets beslutning er et skridt i retning af et religiøst berufsverbot, som vil udelukke bestemte mennesker fra at blive offentligt ansatte, siger Dennis Kristensen og hentyder til det forbud, som i 1970'erne i Tyskland udelukkede en række personer med bestemte politiske holdninger fra at være f.eks. lærer.

Han frygter, at forbuddet vil blive udvidet til at omfatte andre offentligt ansatte som f.eks. politibetjente og kommunale sagsbehandlere.

Tre fremtrædende advokater er inde på samme tankegang i deres protest mod loven.

- Hvad bliver det næste? Pædagoger? Læger? Vi håber, det ikke bliver aktuelt at stille det spørgsmål, lyder det i en appel til folketingsmedlemmerne fra advokaterne Steen Lassen, Georg Lett og Jens Rostock-Jensen. Loven kan krænke grundloven, menneskerettighedskonventionen og EU's ligebehandlingsregler, mener de.

Dommerne selv, Domstolsstyrelsen og en række andre har advaret imod reglen, og senest har Retssikkerhedsfonden kritiseret regeringen for ikke at være konsekvent. I domstolenes logo er en kongekrone, som er forsynet med et kors, der jo er et tydeligt kristent symbol. Men dette symbol vil justitsminister Brian Mikkelsen (K) ikke pille ved.

Også en gruppe muslimske jurastuderende ved Københavns Universitet har bedt de folkevalgte om at stemme nej.

/ritzau/