Ny liste placerer dansk universitet blandt de bedste i verden, men »kinesiske universiteter kravler støt op ad listerne«

På en rangliste over verdens universiteter placerer Københavns Universitet sig på top-40. Men de kinesiske universiteter vinder frem.

Københavns Universitet (KU) har opnået en placering som nummer 39 blandt verdens universiteter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Zøllner Olesen, DanStem, K
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Universitet (KU) har opnået en placering som nummer 39 blandt verdens universiteter.

Det viser den årlige »Shanghai Ranking«, der er blevet offentliggjort mandag.

Listen rangerer verdens universiteter med en samlet score, der er afhængig af, hvor mange forskningsartikler der publiceres, og hvor ofte artiklerne bliver citeret. Også antallet af vundne Nobelpriser tæller med.

Øverst på listen ligger Harvard University. Københavns Universitet er det højest placerede danske universitet på listen, men ligger ni pladser lavere på listen i forhold til sidste år, hvor universitetet blev rangeret som nummer 30 i verden.

»Københavns Universitet bliver fortsat rigtigt godt bedømt, og vi kan måle vores forskning med de bedste internationalt. De danske skatteborgere får meget for pengene. Studerende og danske virksomheder har via universiteterne adgang til den mest avancerede viden i verden,« siger vicedirektør på Københavns Universitet Jasper Steen Winkel.

Flere kinesiske universiteter klarer sig godt

En del af forklaringen på den lavere placering er, at kinesiske universiteter har overhalet KU på listen siden sidste år.

»Opgørelsen her påvirkes af, at en håndfuld kinesiske universiteter kravler støt op ad listerne hvert år og dermed er på vej i verdenseliten,« siger vicedirektøren.

Jasper Steen Winkel advarer imod at tage opgørelserne alt for seriøst.

»Disse opgørelser skal tages med et gran salt. Der findes flere typer af lister, de har forskellige metoder, og – i nogle tilfælde – kan man ikke sammenligne et universitets placering fra år til år, fordi opgørelsesmetoderne justeres,« siger Jasper Steen Winkel.

I undersøgelsen bliver Københavns Universitet særlig godt bedømt inden for klimaforskning, geofagene samt life science-området – altså fag som ernæring, farmaci, veterinær videnskab, idræt, sundhed.

KU ligger markant højere på listen end andre danske universiteter. Aarhus Universitet er blevet placeret som nummer 69.

Danmarks Tekniske Universitet ligger i intervallet 151-200. Syddansk Universitet ligger på 201-300, hvilket er et spring op fra tidligere års placering på 301-400.

Aalborg Universitet ligger på 301-400, mens Copenhagen Business School (CBS) har placeringen 601-700.

Listen blev første gang offentliggjort i 2003.

Metoden bag Shanghai Ranking kan du læse mere om her.