Ny kritik rammer Trine Bramsen: Det er »absurd«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier.

Berlingske giver dig dagens nyhedsoverblik Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen. Du har slået øjnene op til en september søndag, hvor der i københavnsområdet skulle være gode chancer for sol. Har du en kop kaffe i hånden? Hvis ikke, så sæt kaffen over og brug ventetiden på at læse dagens overblik.

Vi starter med et overblik over dagens coronatal:

Hvis du er mere til at lytte end at læse, kan du sætte Berlingskes Morgenpost på højttalerne:

Endnu en minister har trukket på sit embedsværk inden møde i erhvervsklub

Berlingske kan denne søndag fortælle, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) har fået sit embedsværk til at hjælpe sig med forberedelserne til et møde i Socialdemokratiets Erhvervsklub. En klub, hvor virksomheder mod et økonomisk bidrag til den socialdemokratiske partikasse kan få adgang til møder med topfolk fra regeringen.

Sagen kommer efter flere andre historier om socialdemokratiske ministre, der har trukket på deres embedsværk til partipolitiske formål.

De nye oplysninger om erhvervsminister Simon Kollerups brug af sit embedsværk har Berlingske dokumenteret gennem aktindsigt.

Flere eksperter, som Berlingske har talt med, kalder det på kant med reglerne.

»(...) det følger af almindelige retsprincipper, at en minister eller et parti ikke må blive uberettiget beriget på statens bekostning, ligesom der skal tages hensyn til embedsværkets neutralitet. Derfor er det et problem, hvis embedsmænd hjælper til med forberedelserne af et arrangement, som primært har til formål at støtte Socialdemokratiet økonomisk,« siger Frederik Waage professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet.

Du kan læse hele historien her:

Tilstanden er forværret for danske småbørn i syriske fangelejre

Nu til en anden historie.

Fem danske børn, der sidder i syriske fangelejre, har ikke udsigt til at komme hjem til Danmark, når regeringen på et udefinerbart tidspunkt henter 14 andre danske børn hjem fra Syrien. En af begrundelserne lyder, at de fem børns mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab.

Ifølge dokumenter, Berlingske er i besiddelse af, er børnenes fysiske og psykiske tilstand meget kritisk. Så kritisk, at børnene i værste tilfælde kan risikere at dø i lejrene ifølge flere organisationer.

»Hvis det ender sådan, vil det være en ufattelig skændsel,« siger bestyrelsesformand i Repatriate The Children-Denmark.

Læs historien her:

Det er svært for politiet at påvise lattergas i blodet hos bilister

»Politiet er magtesløse over for bilister med lattergas i blodet«. Sådan lyder overskriften på en historie i Politiken.

I et nyt svar til Folketingets Retsudvalg vurderer Rigspolitiet, at det ifølge færdselsloven er ulovligt at sætte sig bag rattet med lattergas i blodet, men at det i praksis er svært at påvise.

Der skal nemlig foretages en blodprøve på personen, hvis politiet har mistanke om, at personen kører med lattergas i blodet. Det tager tid, og sporene fra lattergassen kan være forsvundet, når resultaterne fra blodprøven kommer ind.

Læs hele historien her:

Berlingske giver dig dagens nyhedsoverblik Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Forsvarsminister møder endnu en gang kritik for Ærø-tur

Forsvarsminister Trine Bramsens (S) tur til Ærø møder nu fornyet kritik.

Den 15. august drog Trine Bramsen mod Ærø for at besøge navigationsskolen, tale med lokale indbyggere – blandt andet om sæler – alt imens kaosset i Afghanistan tiltog. Få timer senere, efter Trine Bramsen havde sat sine ben på Ærø, var den afghanske hovedstad Kabul faldet til Taleban.

Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt siger til TV 2, at Bramsens beslutning er »absurd«.

»Der var brug for, at hun var i København. I stedet talte hun om sæler på Ærø. For mig er det tydeligt, at hun ikke er sit ansvar bevidst som forsvarsminister,« siger Lars Christian Lilleholt til TV 2.

Læs historien her.

Farten skal ned på villaveje

Jyllands-Posten kan denne søndag fortælle om en ny forsøgsordning. Transportminister Benny Engelbrecht (S) vil give 15 kommuner lov til at forsøge sig med at sænke fartgrænsen på små villaveje fra 50 km/t til 40 km/t. Hvis altså politiet giver lov.

Det gælder blandt andet i Gladsaxe Kommune nord for København.

Forslaget får kritik af trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet, da han mener, det er »udemokratisk og bureaukratisk« at lade politiet afgøre, hvor stærkt folk må køre i boligområder i København, hvis borgerne og politikerne mener noget andet.

Artiklen er endnu ikke online, men kan læses i Jyllands-Postens e-avis.

Det sker i dag

Red Barnet holder landsindsamling.

Flagdag for Danmarks udsendte markeres i hele landet.