Ny kræftplan skal hjælpe ofre

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) bebuder nu en ny kræfthandlingsplan. Støtten til, at patienterne kan komme sig efter kræften, skal forbedres.

Kræftpatienter kan bl.a. se frem til øget rehabilitering, der kan bestå i psykologhjælp, fysisk træning, rygestop-kurser, samtalegrupper og hjælp til at komme tilbage til arbejdsmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg

Indsatsen for landets flere hundrede tusinde kræftpatienter skal have yderligere et løft.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) bebuder nu endnu en kræfthandlingsplan – den tredje på 10 år – som især skal forbedre støtten til færdigbehandlede patienter så de kan genopbygge deres tilværelse, der ofte ligger i ruiner oven på et langstrakt sygdomsforløb.

»Folk skal have deres tilværelse tilbage og have støtte til at fokusere på livet frem for på deres sygdom. Vi er kommet langt med at udbygge kapaciteten og sikre hurtige behandlingsforløb, men vi skal i Danmark være i stand til at hjælpe kræftpatienter optimalt i alle faser af forløbet,« siger Jakob Axel Nielsen.

Den øgede støtte - rehabilitering - kan bl.a. bestå i psykologhjælp, fysisk træning, rygestop-kurser, samtalegrupper og hjælp til at komme tilbage til arbejdsmarkedet. Planen skal desuden rumme nye initiativer til at forebygge kræft og opspore sygdommen tidligt, ligesom danske kræftbehandlere i højere grad systematisk skal gøre brug af gode udenlandske erfaringer.

De to første kræfthandlingsplaner fra 1999 og 2005 har især haft fokus på at udbygge behandlingskapaciteten og forkorte ventetiderne, som betød, at danske kræftpatienters chance for at overleve var blandt de ringeste i Europa.

Nu er vurderingen, at behandlingen er væsentligt forbedret. Derfor er der overskud til at gå efter endnu flere forbedringer for de op imod 250.000 danskere, der i dag lever med en kræftsygdom.

I Kræftens Bekæmpelse hilser direktør Arne Rolighed udspillet velkommen: »Vi er endnu ikke helt i mål med de to første planer. Men det er en god idé med en tredje plan for at holde fokus og få sat fart på forebyggelse og tidlig diagnostik, ligesom det er utroligt vigtigt med rehabilitering,« siger han.