Ny knivlov træder i kraft: »Almindelige borgere skal ikke længere være bange for at have kniv på sig«

Fredag træder en opdateret udgave af knivloven i kraft. Den sikrer, at den enkelte borger ikke længere skal bekymre sig om længden på knivskaftet, for det er ikke længere det, der afgør, om folk overtræder loven.

Nu behøves man ikke længere finde linealen frem for at finde ud af, hvilken kniv man skal stikke i lommen, hvis man skal skrælle æbler på sin skovtur. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: HENRIK OLE JENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra i morgen bliver det lettere at være håndværker, jæger, fisker og spejder - og det bliver nemmere at pakke service til picnic-udflugten. Fordi en justeret udgave af knivloven træder i kraft og lemper reglerne for lovlydige borgere.

Fælles for alle de nævnte grupper af mennesker, er, at de af og til medbringer kniv for at udføre en konkret og ikke-kriminel handling. Det nye i knivloven er således, at disse grupper af mennesker ikke længere skal spekulere over, hvordan kniven ser ud, om den kan åbnes med én eller to hænder, om klingen er over eller under syv centimeter, eller om de har den med om aftenen eller om dagen.

Det forklarer direktør for Københavns Politi, Thorkild Fogde:

»Den enkelte borger behøver ikke længere at være bange for at have kniv på sig, for nu bliver alle knive betragtet under et. Det vil sige, at lovligheden afhænger af, om man har et anerkendelsesværdigt formål,« siger han til Berlingske.

Tilladt at købe hotdogs

Et anerkendelsesværdigt formål betyder, at den enkelte borger skal kunne retfærdiggøre, hvorfor de bærer kniv på pågældende tid og sted, samt hvad de skal bruge den til.

»Hvis en håndværker er på vej hjem fra arbejde, kan han godt stoppe og købe hotdogs, selvom han har en kniv på sig. Omvendt må han ikke sidde på værtshuset til klokken 22, hvis han stoppede for en fyraftensøl, mens han har en hobbykniv i sine bukser. Så vil han komme længere og længere væk fra det anerkendelsesværdige formål,« forklarer Thorkild Fogde.

Forskellen på de to eksempler skal findes i dét at bære kniv i nattelivet. Den nye knivlov har nul-tolerance overfor netop det.

»Jo længere, du går ind i nattelivet med din kniv, des bedre skal forklaringen være.«

Ha’ en plausibel forklaring

Forslaget om den nye knivlov blev fremsat af justitsminister, Søren Pind (V), hvilket med hans egne ord var »en mærkesag fra dag ét.« Selve knivloven blev første gang vedtaget i 2008, men det viste sig hurtigt, at den ramte flere uskyldige danskere, som havde brug for en kniv i forbindelse med deres erhverv. Regeringen ønskede derfor at forenkle knivloven, så den ikke ramte lovlydige borgere. Samtlige partier stemte for forslaget.

»I praksis fungerer det sådan, at borgeren skal have en plausibel forklaring, og hvis borgeren slet ikke har det eller skifter forklaring undervejs – og måske tidligere er straffet for bandekriminalitet – begynder politiet at tvivle på, om det nu også er rigtigt, at det her bandemedlem havde den lange kniv med, fordi han skulle skære skinke til sine venner,« siger politidirektøren.

Direktør for Københavns Politi, Thorkild Fogde Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Lad os sige, at jeg har en kniv og fortæller politiet, at det er fordi, jeg skal skære æbler ud, og I ikke tror på det. Hvad sker der så?

»Hvis vi møder dig kl. 2.30 om natten på café Rust på Nørrebro, og du har en kniv på dig, og fortæller os, at du skal skære æbler, så tror jeg, at vi vil sige: ’Aargh, det lyder ikke sandsynligt - hvor er æblerne?’ Vi vil i særlig grad forholde os skeptisk, hvis du tidligere er straffet for vold. Men politiet har bevisbyrden, så det er anklagemyndigheden, der skal bevise, at det ikke var et anerkendelsesværdigt formål,« fortæller Thorkild Fogde og slår fast:

»Hvis vi tror på din forklaring, får du lov til at gå, men hvis vi ikke tror på dig, bliver du anholdt og taget ind til afhøring.«

Ryk-direkte-i-fængsel

Der er to dele, som er anderledes i den reviderede udgave af knivloven. Den første er den del, der vedrører almindelige mennesker, mens den anden ser på en markant strafskærpelse.

»Hvis du tidligere er dømt for vold, knivvold eller knivbesiddelse, kommer der en meget betydelig strafskærpelse, der gør, at man får 40 dages fængsel i stedet for de syv, som det indtil nu har været.«

Det betyder, at man kommer op over grænsen på 30 dages fængsel, der gør det muligt at varetægtsfængsle. Indsatsen er et led i at bekæmpe knivvold i nattelivet, til fodboldkampe, koncerter og andre store, offentlige begivenheder.

»Vi tror på, at det vil have en positiv effekt på antallet af knive i bandemiljøet, og vi håber, at det går op for bandemedlemmerne, at hvis de bliver taget med en kniv, så rykker de i fængsel med det samme,« siger Thorkild Fogde.

Københavns overborgmester, Frank Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

København har tidligere haft problemer med knive i nattelivet, hvor nogle få brodne kar har udnyttet et hul i lovgivningen, som tillod folk at have en lille foldekniv med i baglommen, når de gik i byen eller til fodboldkamp. Det sættes der nu en stopper for, og det er til stor glæde for overborgmester, Frank Jensen.

»Jeg er tilfreds med, at de nye knivregler nu giver mulighed for at sætte hårdt ind overfor de få, som stadig tager en kniv med i byen. De få, der har en kniv med de forkerte steder, skal vide, at der nu er nul tolerance og kontant afregning,« siger han.