Ny indsats skal støtte skilsmisseramte skolebørn

Et nyt projektsamarbejde skal styrke indsatsen over for skolebørn, som lever med skilte forældre. »Et brud mellem forældre kan have alvorlige konsekvenser for et barns indlæring,« siger uddannelseslederen for Center for Familieudvikling.

»Skolerne oplever, at der kommer børn ind i klasserne, som har svært ved at koncentrere sig om undervisningen og ikke kan tage imod læring, fordi de er kede af det og følelsesmæssigt påvirket af forældrenes skilsmisse,« konstaterer Søren Marcussen, uddannelsesleder på Center for Familieudvikling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af de næste fire år skal mere en 1.000 danske skolebørn og deres forældre deltage et nyt projektsamarbejde, som skal hjælpe børnene med at komme godt videre efter en skilsmisse.

Projektet »Fra delebørn til hele børn« modtager støtte fra Egmont Fonden på 5,75 millioner kroner. Fondens direktør forklarer donationen med, at det er vigtigt at gøre en større indsats for børn med skilsmisseforældre.

»Vi kan se, at det er en overset problemstilling for børn og unge i Danmark. Det, at ens forældre bliver skilt, er noget, der er blevet normalt. Men selv om det er normalt for fællesskabet, så kan det udløse nogle udfordringer og en egentlig livskrise for det enkelte barn,« siger Egmont Fondens direktør, Henriette Christiansen.

Udover Egmont Fonden deltager Center for Familieudvikling og tre danske kommuner i projektet. Der er tale om Egedal, Kolding og Randers, hvor ti folkeskoler i hver af de respektive kommuner tager del i indsatsen.

I alt vil projektet komme til at berøre 1.050 elever mellem otte og 16 år med skilsmisseforældre, og Center for Familieudvikling håber på, at erfaringerne fra indsatsen kan bruges fremadrettet for de cirka 20.000 børn, som hvert år oplever, at deres forældre går hver til sit.

»Det er en meget udbredt livsbegivenhed, som rammer rigtig mange børn. Man ved fra forskning, at det er et stort livsskift og en stor krise for børn, at der er uro, når mor og far brydes op, og når børnene pludselig skal til at leve et delebørnsliv, hvor de har to hjem og skal pendle frem og tilbage,« siger uddannelsesleder fra Center for Familieudvikling, Søren Marcussen.

Han forklarer, at en skilsmisse mellem to forældre kan give efterdønninger helt ind i barnets skoleliv.

»Et brud mellem forældre kan have alvorlige konsekvenser for et barns indlæring og trivsel. Det sætter sig både som psykisk og social mistrivsel, og derfor er det vigtigt at give barnet den tilstrækkelige støtte til at arbejde med bruddet og de følelser, der følger med,« siger Søren Marcussen.

Naturligt at inddrage skolerne

Børnene, som er med i projektet, skal deltage i samtaleforløb delt op i mindre grupper. Her skal en efteruddannet folkeskolelærer støtte børnene og opmuntre dem til at dele deres tanker og erfaringer i forbindelse med deres forældres brud og livet i en hverdag med to hjem.

»Skolerne skal involveres, fordi de oplever problemerne med skilsmisse på tætteste hold. Skolen oplever, at der kommer børn ind i klasserne, som har svært ved at koncentrere sig i undervisningen og ikke kan tage imod læring, fordi de er kede af det og følelsesmæssigt påvirket af det, som foregår derhjemme,« siger Søren Marcussen.

Han mener, det er helt naturligt at inddrage skolen, da det er børnenes »sekundære hjem«. Desuden peger uddannelseslederen på Norge, som har ti års praktisk erfaring med den type børnegruppe i skolen, som det danske projekt vil indføre i prøvekommunerne.

I Norge oplever børnene, at de får nemmere ved at tale med folk uden for gruppen om deres problemer - blandt andre deres skilsmisseramte forældre og andre venner fra skolen.