Ny hjælp på vej til københavnske unge med angst: »Det virker at sætte tidligt ind«

Københavns Kommune tilbyder fra midt i februar gruppeforløb for unge med symptomer på angst på ungdomsuddannelser. Forløbene skal være med til at opspore og forebygge angsten. »De får en større følelse af kontrol, bliver bedre til at berolige sig selv, og de begynder at møde sig selv med en større venlighed og tiltro til egne ressourcer,« siger en af de psykologer, som afholder forløbene.

6,7 procent af danske unge mellem 15 og 25 år oplevede i 2019 »meget ofte« angstsymptomer, mens otte procent »ofte« oplevede angstsymptomer, viser en ny rapport. Modelfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

På københavnske ungdomsuddannelser kæmper nogle unge med symptomer på angst.

Men fra 17. februar får de unge tilbudt gruppeforløb, som skal hjælpe dem med at håndtere symptomerne og forebygge, at de udvikler sig.

Forløbene henvender sig til unge, som endnu ikke har fået en angstsygdom, fortæller Sisse Marie Welling (SF), der er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

»Vi vil gerne forebygge, at unge bliver psykisk syge, så i forløbet lærer de at kunne genkende kroppens tidlige tegn på angst, at kunne bearbejde dem og at kunne få ro på kroppen, så angsten ikke udvikler sig til en angstsygdom, som de skal i behandling for medicinsk eller ved en psykolog,« siger hun.

»Fra forskning ved vi, at det virker at sætte tidligt ind, og at det gør, at de unge også senere i livet bliver mere robuste i forhold til psykisk mistrivsel.«

Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune

»Vi vil gerne forebygge, at unge bliver psykisk syge, så i forløbet lærer de at kunne genkende kroppens tidlige tegn på angst.«


Forløbene varer syv uger og kommer til at bestå af hold på tolv unge, der mødes på ungdomsuddannelserne en gang om ugen. Under forløbene vil de unge også blive tilbudt to individuelle samtaler, og de vil få godskrevet fraværet fra undervisningen.

Forløbene foregår på ungdomsuddannelserne sammen med andre studerende. Risikerer man ikke, at det kan få unge til at afholde sig fra at melde sig?

»Det vil altid kræve mod at skulle melde sig til den her slags ting. Men vi har rigtig god erfaring med gruppeforløbene. De gør, at unge kan spejle sig i, at andre bokser med de samme problemer, som de selv gør, og vi ved også, at det har meget større effekt, hvis man får terapi i en gruppe, end hvis man får individuel terapi. Derfor er det det tilbud, vi leverer,« siger Sisse Marie Welling.

En ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning viser, at 6,7 procent af danske unge mellem 15 og 25 år i 2019 »meget ofte« oplevede angstsymptomer, mens otte procent »ofte« oplevede angstsymptomer.

»Fra forskning ved vi, at det virker at sætte tidligt ind, og at det gør, at de unge også senere i livet bliver mere robuste i forhold til psykisk mistrivsel,« siger Sisse Marie Welling (SF), der er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

»De bliver bedre til at berolige sig selv«

I 2019 har forløbet kørt som pilotprojekt på ti forskellige gymnasier med 8-12 elever på hvert hold. Her har de unge snakket med hinanden om angst, fået viden om angst og lavet meditationsøvelser.

»Når man oplever noget ubehageligt, vil man have en tendens til at undertrykke det eller at blive helt overvældet af det. Men i meditationen tillader de unge sig selv at mærke det, der er ubehageligt – eksempelvis hjertebanken eller bekymringstanker –og de lærer at møde det med venlighed. Så de erfarer, at ubehaget ikke er så farligt, og at de godt kan håndtere og rumme det,« siger Sabrina Justesen Leoni, der er en af de psykologer, som afholder forløbene.

Hun fortæller, at det ved forløbets start typisk er meget tabubelagt for de unge, at de har angstsymptomer. De føler også typisk, at de mangler kontrol over angsten, og de er meget selvkritiske. De føler sig ikke sjove nok, kloge nok eller gode nok.

Sabrina Justesen Leoni, psykolog

»Forløbene kan forebygge, at intensiteten og hyppigheden i angstsymptomerne øges, og at der opstår depressionssymptomer.«


Men når de unge syv uger senere har gennemført forløbet, er det anderledes.

»De får en større følelse af kontrol, bliver bedre til at berolige sig selv, og de begynder at møde sig selv med en større venlighed og tiltro til egne ressourcer. Det er jo ikke sådan, at de lige pludselig aldrig føler angst mere, for det gør de. Men det, de får med fra forløbet, gør, at det bliver nemmere for dem at navigere i angstsymptomerne,« siger Sabrina Justesen Leoni.

»Forløbene kan forebygge, at intensiteten og hyppigheden i angstsymptomerne øges, og at der opstår depressionssymptomer,« siger hun.

For at deltage i et af forløbene skal de unge først tale med en psykolog, der er med til at vurdere, om et forebyggende forløb er det rette tilbud for den unge.

Kommunen forventer, at omkring 216 unge med symptomer på angst årligt vil kunne få hjælp. Der er givet midler til indsatsen til og med 2022, og indsatsen vil blive evalueret i 2021.