Ny gymnasiereform på plads: Nu strammes adgangskravene til eleverne

Der er indgået et forlig om en gymnasiereform mellem partierne i forligskredsen med strammere krav.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne, Radikale, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Konservative har indgået en aftale om en ny gymnasiereform.

Samlet set strammes kravene til elever, der ønsker at begynde i gymnasiet. Særligt på karakterfronten skærpes kravene til eleverne.

Partierne blevet enige om at give betinget adgang til gymnasiet - STX, HHX, HTX - alt efter de standpunktskarakter, som eleverne får i folkeskolen.

Eleverne skal i den såkaldte uddannelsesparathedsvurdering i folkeskolens 8. og 9. klasse opnå standpunktskarakterer på 5 i gennemsnit, lyder det i en pressemeddelelse fra undervisningsministeriet.

Får eleven et gennemsnit ved afgangseksamen på 6 eller derover, er eleven sikker på at få adgang til gymnasiet.

Får eleven et snit på 5 i sine standpunktskarakter i april i 9. klasse, skal eleven opnå samme snit ved afgangseksamen for at være sikret adgang.

Sker det ikke, har man dog forsat mulighed for at få en gymnasieuddannelse.

Elever, der ikke opnår et resultat ved folkeskolens afgangseksamen, der svarer til uddannelsesparathedsvurderingens 5-tal, får krav på at komme på gymnasiet, hvis de opnår et gennemsnit på mindst 3 i gennemsnit af de bundne prøvefag ved folkeskolens afgangseksamen. Men eleven skal eventuelt til samtale.

Er eksamensgennemsnittet helt nede mellem 02 og 3, bliver eleven mødt med en tvungen vejledningssamtale, skriver ministeriet.

Ifølge undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) vil det være mellem 600-700 elever med et karaktergennemsnit mellem 02 og 3, der kan ende med at skulle igennem en samtale for at få en ungdomsuddannelse, siger ministeren til TV2.

Foruden karakterkravene er partierne blevet enige om at sløjfe faget AT og mindske antallet af studieretninger.

For at komme ind på uddannelsen HF skal man have have karakteren 4 i sin uddannelsesparathedsvurdering, oplyser Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Ændringen af de gymnasiale uddannelser implementeres fra skoleåret 2017/18. Adgangskravet gælder dog først fra 2019.

/ritzau/