Ny forsvarsminister: Cybertrusler kræver særlig fokus

Trine Bramsen har som nytiltrådt forsvarsminister blikket særligt rettet mod cybersikkerhed.

Claus Hjort Frederiksen overdrager posten som forsvarsminister til Trine Bramsen i Forsvarsministeriet i København torsdag den 27. juni 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) står især inden for cybersikkerhed over for en kritisk opgave, vurderer den nytiltrådte minister selv.

»Der, hvor udviklingen særligt går stærkt lige nu, er inden for cybertrusler. Der har vi et arbejde foran os, der er uhyre vigtigt. Og som kræver stor politisk dedikation og forståelse,« siger Trine Bramsen, der torsdag officielt fik overdraget ministerområdet fra sin forgænger på posten siden 2016, Venstres Claus Hjort Frederiksen.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) konkluderer i sin seneste risikovurdering, at »den meget høje trussel fra cyberangreb er blevet et grundvilkår«, og Claus Hjort Frederiksen påpegede også ved gårsdagens overdragelse i ministeriet på Holmens Kanal, at ikke mindst oprustningen på cyberområdet spiller en central rolle for en forsvarsminister. Hjort har tidligere betegnet cyberangreb fra Rusland som den største trussel mod Danmark.

»De cyberangreb, der de kommende år kan forventes at ramme danske myndigheder eller virksomheder, kan potentielt få alvorlige politiske eller samfundsøkonomiske konsekvenser,« skriver FE i sin risikovurdering fra 2018.

»Spionage og berigelseskriminalitet vil stadig være dominerende motiver for cyberangreb. Flere lande udvikler fortsat evnen til at udføre blandt andet destruktive cyberangreb, som kan bruges som politisk redskab over for andre lande,« lyder det i risikovurderingen.

Danmark har i 2012 styrket indsatsen mod cybertrusler med oprettelsen af Center for Cybersikkerhed som en del af FE, og Folketinget vedtog sidste år NIS-loven om IT-sikkerhed hos myndigheder og i samfundskritisk infrastruktur.

Det er imidlertid for tidligt at vurdere, om der skal bruges flere ressourcer på cybersikkerhed, end der bliver i dag, siger den nytiltrådte forsvarsminister.

»Det kommer vi til at tage stilling til på den længere bane. Det vil jeg ikke gøre på en dag som i dag. Nu vil jeg sætte mig ned sammen med en masse dygtige folk og få sat nogle pejlemærker i forhold til, hvilke trusler vi kan se i både den nære og den fjernere fremtid. På den baggrund tager vi stilling til de økonomiske rammer,« siger Trine Bramsen.

Hun har fra 2013 og frem til folketingsvalget i år været Socialdemokratiets retsordfører. Den 38-årige svendborgenser har imidlertid også erfaring med forsvarsområdet, eftersom hun samtidig har siddet i Folketingets Forsvarsudvalg.