Ny forskning lægger pacemaker i graven

Forsøg har vist, at en særlig type pacemaker giver en forøget risiko for netop den bivirkning, den var beregnet til at forhindre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mange år har hjertepatienter med en bestemt rytmeforstyrrelse fået pacemakere med kun én ledning i stedet for de normale to. Det skulle skåne dem mod ubehagelige anfald af hjerteflimmer, men en stor dansk undersøgelse maner nu den antagelse i jorden.

»Det forholder sig faktisk helt omvendt, og fremover vil vi i Danmark kun tilbyde pacemakere med to ledninger,« siger Jens Cosedis Nielsen, overlæge på hjertemedicinsk afdeling på Skejby Sygehus.

Han har ledet et forsøg over ti år med 1.415 danske hjertepatienter med syg-sinus-syndrom, SSS, som er når sinusknuden - hjertets naturlige »pacemaker« - ikke virker. SSS-patienter udgør en tredjedel af de i alt 3.000 danskere, der hvert år får deres første pacemaker. I alt har 20.000 danskere en pacemaker. »Tallet er stigende, fordi der bliver stadig flere ældre. Vi er samtidig blevet bedre til at diagnosticere rytmeforstyrrelserne,« siger Jens Cosedis Nielsen.

SSS-patienterne blev i det tiårige forsøg ved lodtrækning tildelt enten en pacemaker med to ledninger eller en model med kun én, som antages at beskytte mod hjerteflimmer og hjertesvigt ved kun at stimulere i forkammeret og ikke i hjertekammeret.

»Man får en rigtig god behandling med dem begge. Men det viste sig, at over en femårig periode er risikoen for atrieflimmer 27 pct. højere med etkammerpacemakeren,« siger Jens Cosedis Nielsen, der netop har fremlagt sine resultater ved det europæiske kardiologiske selskabs årlige kongres i Stockholm.

»Det er første gang på verdensplan, det er vist. Og det bør lægge etkammerpacemakerne i graven verden over,« siger han. Undersøgelsen har ikke vist en forskel på dødeligheden eller forekomst af hjertesvigt mellem de to typer af pacemakere, så patienter vil ikke blive indkaldt for at få udskiftet deres etkammerpacemaker. »Der er absolut ingen grund til panik. Man venter bare, til den alligevel skal skiftes,« siger Jens Cosedis Nielsen.