Ny forskning kan forhindre migræneanfald

En ny dansk undersøgelse viser, at et naturligt stof i kroppen kan forårsage migræneanfald hos migrænepatienter. Forskningen giver mulighed for bedre lægemidler.

Der er godt nyt til mange af de uheldige 15 procent af alle danskere, der regelmæssigt bliver ramt af migræneanfald.

Et dansk forskerhold har nemlig fundet ud af, at et bestemt signalstof, som kroppen bruger til at udvide blodkarrene, kan forårsage migræneanfald hos størstedelen af alle migrænepatienter. Det skriver videnskab.dk

Den nye danske undersøgelse, der bliver udgivet i det velansete tidsskrift Brain, viser, at stoffet binder sig til en særlig cellemodtager og udvider migrænepatienternes blodkar over længere tid, hvilket kan være med til at fremprovokere migræneanfald.

»Med denne viden kan vi bedre udvikle nye lægemidler, der specifikt blokerer egenskaberne ved stoffet og på den måde forhindrer migræneanfald,« siger en af hovedforfatterne til undersøgelsen Faisal Mohammad Amin, der er læge og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet og Glostrup Hospital, til videnskab.dk.

Lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og overlæge på neurologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital Helge Kasch kalder undersøgelsen for »flot og solid« og siger, at forskningsresultaterne kan give nye muligheder for migrænepatienter.

»Der er åbnet op for udvikling af nye typer af lægemidler, men der er stadig behov for mere forskning i detaljerne bag et migræneanfald,« siger Helge Kasch til videnskab.dk

I dag findes der kun få typer migrænemedicin på det danske marked, og disse medikamenter virker kun på nogle migrænepatienter.