Ny forskning: Farlige voldsmænd har en kemisk ubalance i hjernen

Forskere på Righospitalet har for første gang afdækket forandringer i hjernens biologi hos personer med tendens til at begå vold. Det er sket ved at skanne 19 af nationens mest »impulsiv-aggressive« voldsdømte mænd.

Det er herinde, det går galt, når mænd begår vold. I et nyt studie har forskere afdækket de forandringer i hjernens biologi, som i udpræget grad optræder hos personer med tendens til impulsiv, aggressiv adfærd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En »ubalance« i et bestemt signalstof i hjernen kan være en årsag til, at nogle mennesker er så markant  mere aggressive og voldelige end andre, at de havner i fængsel efter at have begået alvorlig, personfarlig kriminalitet.

Forskere på Rigshospitalet har nu for første gang påvist den sammenhæng ved undersøgelser, hvor det er lykkedes at afdække de forandringer i hjernens biologi, som i udpræget grad optræder hos personer med tendens til impulsiv, aggressiv adfærd.

Opdagelsen kan betyde, at næste skridt kan blive at udvikle målrettet medicin til forebyggende behandling, vurderes det.

Konkret har forskerne PET-skannet hjernen hos 19 af de »mest impulsiv-aggressive voldsdømte mænd, som findes i landet«, og som er indsat i højtsikrede fængsler på grund af domme for grov, personfarlig kriminalitet.

Deres hjerner er blevet skannet, mens de sidder og spiller et spil, hvor de får stjålet nogle penge fra en anden person, og resultaterne er sammenlignet med tilsvarende undersøgelser af 24 lav-aggressive mænd.

»Hos de voldsdømte, vi har undersøgt, var der en sammenhæng mellem hvor aggressive mændene var, og hvor meget de havde af en bestemt serotonin receptor i hjernen, serotonin 1B receptoren. Jo mere aggressive, de voldsdømte mænd var, desto højere niveau af serotonin 1B receptoren havde de i hjernen,« siger  læge, Ph.D.-studerende Sofi da Cunha-Bang, som står bag studiet, i en pressemeddelelse.

Serotonin har betydning for humøret og stressbalancen, men kan også påvirke sindstilstanden og aggressionsniveauet. En ubalance i serotonin-funktionen kan således være udslagsgivende for pludselig, voldelig adfærd hos nogle personer.

Med afsæt i den nye viden, som er publiceret i tidsskriftet Biological Psychiatry, vil det ifølge Rigshospitalet være oplagt at gå i gang med at udvikle medicin til udvalgte grupper af voldsdømte kriminelle. En behandling, der også naturligt rejser en række »retslige og etiske spørgsmål« i forhold til de senere års udvikling i antallet af behandlingsdomme.

Rigshospitalet oplyser også, at der i forbindelse med forskningsprojektet har været et tæt samarbejde med Kriminalforsorgen, da de kriminelle forsøgspersoner kan være til fare for samfundet.

Undersøgelserne foregik derfor under skarp bevogtning, fordi de indsatte skulle transporteres til Rigshospitalet, hjerneskannes og sendes tilbage i fængslet.