Ny forskning: Et skridt nærmere motion på pilleform

Ny dansk forskning har kortlagt motions positive effekter på musklerne. Den nye viden bringer os et stort skridt nærmere lægemidler med motionens gavnlige virkninger, vurderer professor.

I fremtiden kan du måske droppe løbeturen og snuppe en pille, viser ny dansk forskning. Fold sammen
Læs mere

Inden længe kan du måske spise en pille i stedet for at løbe en tur. Det er i hvert fald fremtidsperspektiverne i et nyt dansk-australsk forskningsprojekt, som netop har kortlagt en lang række hidtil ukendte effekter ved motion.

Der har aldrig været tvivl om, at motion har en lang række gavnlige virkninger. Forskningen har dog hidtil haft svært ved at påvise, præcis hvorfor motion er så sundt.

I et samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet og Sydney Universitet er det dog lykkedes at identificere, hvad der sker i musklerne, når de udsættes for fysisk aktivitet.

»Vi har undersøgt de molekylære ændringer, der sker i muskler, når man motionerer. Nogle af dem kendte vi i forvejen, men vi har fået en meget større indsigt, så vi nu ved, præcis hvad det er der sker i musklerne, som er så sundt,« forklarer professor Erik Richter, som er en af forskerne bag den nye viden.

Motion som medicin

Forskerne lod helt konkret unge, utrænede mænd cykle i ti minutter, hvorefter de identificerede hvilke effekter, motionen havde på musklerne.
Resultaterne er så interessante, fordi den nye viden gør det muligt på sigt at udvikle medicin med samme effekter som motion, forklarer Erik Richter.

»Vi vidste godt, at motion var den bedste medicin, men nu kan vi også pege helt præcist på hvad det er ved motion, der er så gavnligt. Den viden giver så muligheden for at udvikle nogle lægemidler, der trykker på netop de kontakter, vi har identificeret,« forklarer han.

Gevinst for ældre og handicappede

Hvis du er rask og rørig, skal du dog ikke forvente at kunne skifte løbeturen ud med en pille og en lur i den nærmeste fremtid. Det er nemlig nogle bestemte målgrupper, der i første omgang vil få glæde af den nye viden, hvis den omsættes til medicin.

»Det vil især være en gevinst i forhold til ældre, handicappede og meget overvægtige. Altså folk, som ikke bare kan løbe sig en tur,« siger Erik Richter til Berlingske.

Selvom den nye viden åbner for en række spændende muligheder, tør Erik Richter ikke gætte på, hvornår vi kan forvente, at kunne få ordineret motion på glas hos lægen.

»Nu er det blevet muligt, men hvornår det sker, det tør jeg ikke sige. Det ligger nok en del år ude i fremtiden, men vi er absolut kommet et stort skridt nærmere,« siger han.