Ny forskning: Det er ikke farligt at blande sig i slåskampe på gaden

Der er lille risiko for at blive slået ned, når man blander sig i en slåskamp for at standse en konflikt på gaden, viser ny forskning. Almindelige danskere kan derfor være med til at mindske antallet af voldssager, lyder det fra eksperter. Ring først til os, lyder det fra Københavns Politi.

Der er lille risiko for selv at blive slået ned, når man griber ind i slåskampe på gaden, viser ny undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

Hvis du ser to personer i slåskamp på gaden, er der lille risiko for, at du selv får en knytnæve i ansigtet, når du blander dig for at standse slåskampen.

Sådan lyder konklusionen i ny forskning, der viser, at størstedelen af dem, der blander sig i gadevold, ikke selv bliver udsat for vold.

»Det er mindre risikofyldt at blande sig i gadevold end hidtil antaget. I cirka 88 procent af alle tilfælde bliver man ikke selv udsat for vold. Og det er uafhængigt af, hvor voldsom volden er. Tilskuere til vold kan sætte en prop i situationen, inden den udvikler sig yderligere,« lyder det fra Lasse Suonperä Liebst, der er forsker på Københavns Universitet og står bag resultaterne.

»Og de få, der bliver udsat for vold, når de blander sig, vil ikke opleve, at det er voldsom vold. Det vil typisk være skub eller en knytnæve.«

Det er første gang nogensinde, at risikoen for at blande sig i gadevold er blevet undersøgt. Forskningen, der endnu ikke er offentliggjort, er baseret på videoer fra videoovervågningskameraer og politirapporter.

Risikoen for selv at blive slået ned stiger, hvis tilskueren er ven med offeret, fordi den fremmede vil se tilskueren som en part, men for personer, der hverken kender offeret eller voldsmanden, er risikoen meget lille.

»Det er nok imod manges opfattelse. Man kan godt tro, at man selv bliver offer for en knytnæve i ansigtet, hvis man blander sig og griber ind i to fremmede mænds konflikt, men den her forskning viser noget andet. Det er positivt, og det viser, at mange kan være med til at mindske vold uden selv at være i fare,« lyder det fra Ingrid Soldal Eriksen, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

»Det er dog vigtigt, at man griber ind på en nedtrappende måde, så man ikke opildner konflikten. Man kan f.eks komme med hænderne over hovedet, så man viser, at man ikke har intentioner om at blande sig på en voldelig måde. Men det afhænger selvfølgelig altid af den konkrete situation,« tilføjer hun.

Mange blander sig i konflikter

Resultaterne er godt nyt for mange danskere. Der er nemlig allerede en stor del, der blander sig i konflikter på gaden i dag, viser tidligere offentliggjorte resultater fra samme forskning.

I op mod tre ud af fire gadevoldstilfælde er der mindst én tilskuer, der griber ind. Nogle tilkalder politi eller en dørmænd, men størstedelen - knap 80 procent - griber ind på en fysisk måde, hvor de lægger sig mellem parterne eller tager fat i den ene for at trække vedkommende væk. Kun i under fire pct. af de sager, der er undersøgt, er der ikke en tilskuer til stede.

»Selv om mange tror, at folk ingenting gør, så er det ikke tilfældet. Det viser, at tolerancen for vold er meget lille i dag,« lyder det fra Marie Bruvik Heinskou, der er lektor på Aalborg Universitet og sammen med Lasse Suonperä Liebst har skrevet bogen »Gadevold«.

»Vi antog også, at folk opsøger vold, fordi de går rundt og keder sig. Men sådan er det ikke. Den mest udbredte form for vold handler om disrespekt, hvor nogen gennem vold og konflikt forsøger at genvinde respekt.«

Hun tilføjer, at den lave tolerance over for vold også ses i den generelle udvikling i voldsepisoder. Antallet af voldsrelaterede episoder på skadestuerne er på et historisk lavt niveau, viser en ny rapport fra Det Kriminalpræventive Råd. Den vold, der dog alligevel finder sted, sker oftest blandt unge mænd på gaden i nattetimerne.

Til trods for, at størstedelen ikke kommer til skade, når de blander sig i gadevold, anbefaler politiet dog ikke, at man skrider ind i en konflikt, lyder det fra Jesper Bangsgaard, der er vicepolitiinspektør i Københavns Politi. Han råder til, at man  i stedet tilkalder hjælp.

»Helt generelt anbefaler vi ikke, at man blander sig i gadevold. Man ved ikke, hvad der kan ske, eller om den anden person har et våben. Selvom forskningen siger, at man i langt de fleste tilfælde slipper godt fra det, så er der stadig nogen, der risikerer at komme til skade, hvis de blander sig. Man kan godt råbe til to personer, der slås, at de skal holde op, men ellers er vores generelle anbefaling, at man ringer til politiet med det samme,« siger han.