Ny form for »clickbait«: Du gætter aldrig, hvilke medier der forsøger at lokke dig

Clickbait er et fænomen, der er kommet for at blive, og alt fra papiraviser til nyhedsudsendelser i tv har nu taget tricket til sig.

Arkivfoto: På flere og flere medieplatforme kopieres netmediernes trick for at vække læsernes opmærksomhed og lokke dem til at klikke ind på en artikel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Æggende overskrifter, der har til formål at lokke læsere til at klikke på en artikel, har traditionelt været en disciplin, som netmedier har udøvet.

Det er stadig tilfældet i dag, men modsat tidligere er det ikke længere kun, når du scroller gennem danske nyhedssites, at du bliver eksponeret for clickbait.

For flere og flere andre medier kopierer nu tricket. Det fortæller Kenneth Reinecke Hansen, der har forsket i danske mediers brug af clickbait ved Syddansk Universitet.

»Vi ser, at det også smitter af på print, fordi avisfolkene også gerne vil have, at folk bladrer op og læser hele den artikel, de kan se en reference fra på forsiden,« konstaterer han.

Et aktuelt eksempel findes i dagens Berlingske-papiravis, hvor en artikel om det forestående valg i Rusland har fået titlen »Sådan vinder du et russisk valg«. En rubrik, der trigger nysgerrigheden snarere end at give mest mulig information om, hvad artiklen handler om.

Clickbait i Tv-avisen

Og det er langt fra kun netmediernes trykte pendant, der har taget fænomenet til sig.

»Vi ser det også i andre elektroniske medier (end netmedierne, red.), der også skal konkurrere om vores opmærksomhed, for de er nødt til at få os på krogen på en eller anden måde,« fortæller Kenneth Reinecke Hansen og nævner som eksempel, hvordan der i DRs nyhedsudsendelser er kommet teasere for historier, som nyhedsoplæseren senere i udsendelsen vil udfolde.

En bemærkelsesværdig tendens, mener forskeren, for hverken tv-udsendelser eller papiraviser er afhængige af at få kliks, og dermed reklamepenge, som ellers har været netmediernes argument for at bruge clickbait.

Blandt andet på den baggrund vurderer han,at clickbait er kommet for at blive. Og det er - modsat hvad de fleste læsere nok umiddelbart vil mene - ikke kun en dårlig ting, hvis man spørger forskeren.

Men før vi når til hans argument, skal vi lige forbi en egentlig definition af, hvad clickbait egentlig er.

Hvad er clickbait egentlig?

Sidste år lavede Kenneth Reinecke Hansen sammen med kollegaen Jonas Nygaard Blom en rapport, der kortlægger danske mediers brug af clickbait.

Heri definerede de begrebet som »en rubrik, der indeholder et sprogligt element, som gør, at man er nødt til at læse den efterfølgende artikel for at få den fulde forståelse.«

Altså et lokkemiddel, som har til hensigt at hive læsere ind i »butikken«, men som også potentielt risikerer at provokere læseren, hvis for meget information holdes tilbage, eller hvis der ikke er dækning for overskriften i historien.

Begge dele har de to forskere - desværre - flere eksempler på. Blandt dem er en artikel fra TV 2 med overskriften »Underjordisk kæmpebaby døbt« fra 2013. For der er hverken tale om en grædende eller gylpende baby født under jorden, men om et borehoved, der skulle bruges til udbygningen af den københavnske metro - og så risikerer man, at læseren føler sig snydt.

Disse medier lokker mest

Men omvendt - og nu kommer vi tilbage til Kenneth Reinecke Hansens pointe om, hvorfor clickbait ikke kun er negativt - så kan fænomenet også bruges til at »opsummere« en kompleks artikel.

Det gælder for eksempel i den før nævnte Berlingske-artikel »Sådan vinder du et russisk valg«, hvor der bliver oplistet så mange faktorer i artiklen, at det ikke ville give mening at have dem alle oppe i overskriften.

Og nu vi er i gang med at fremhæve os selv, så fremgår det af de to forskeres resultater, at Berlingske placerer sig på en tredjeplads på listen over de danske medier, der bruger mindst clickbait.

Det er ifølge opgørelsen især BT, MetroXpress og TV 2, der hyppigt bruger »lokkemad« til læserne, mens DR, Børsen og derefter Berlingske er de tre medier, der bruger mindst clickbait.

I mellem yderpunkterne ligger Ekstra Baldet, Politiken, Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad.