Ny fodboldliga for asylansøgere fløjtet i gang med spænding og højt humør

Mandag aften på Lejre Stadion var et »særsyn«, da to fodboldhold løb på banen. Det er nemlig første gang, at flygtninge har fået deres egen fodboldliga, lyder det fra stifterne af Asylliga.

Mandag starter en ny fodboldturnering, hvor asylansøgere spiller mod hinanden. Spillerne har trænet siden starten af juni måned. Her spiller Avnstrup mod Kalundborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Zlatan Perusinovic arbejder for Røde Kors på asylcentret i Avnstrup og mærkede tydeligt, at stemningen ikke var som den plejede mandag eftermiddag på centret.

»Alle spillere stod simpelthen foran bussen kl. 16. Det er aldrig sket før! Og de havde allerede været forbi et kvarter før afgang for at høre, hvornår vi kørte,« siger han.

Centret er nemlig med i, hvad der forlyder fra folkene bag turneringen, den første fodboldliga i verden for kun asylansøgere.

Den såkaldte Asylliga blev fløjtet i gang mandag aften på den sjællandske fodboldklub FC Lejres hjemmebane.

Åbningskampen stod mellem Center Avnstrup og Center Kalundborg.

Taktik: »Jeg er offensiv«

Det summede i omklædningsrummet hos hjemmeholdet Avnstrup inden kampen. Der blev delt rygklap ud til holdkammeraterne, imens fodboldstøvlerne blev snøret og frisuren fik den sidste finish.

Som holdets anfører og med nummer 10 på ryggen gav algeriske Tarek Boushnafa en sidste peptalk.

Opstillingen var 3-4-3, lød det fra den 24-årige anfører, der har været på centret i to år og til dagligt spiller på FC Lejres sjællandsseriehold.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anfører for Center Avnstrups førstehold, Tarek Boushnafa, giver sine holdkammerater de sidste dessiner inden kampen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

Formålet med ligaen er netop at få indvandrere på asylcentre ud i det danske foreningsliv og dermed forbedre integrationen i lokalsamfundet.

Taktikmødet foregik i et mix af forskellige sprog og tog ikke lang tid. Og inden de løb ud på banen proklamerede en af spillerne også til anfører Tarek: »Jeg er offensiv«.

Henover efteråret spiller otte hold fra Røde Kors' asylcentre i Avnstrup, Dianalund, Kalundborg, Korsør og Roskilde på skift mod hinanden mandage og tirsdage. Asylansøgerne har trænet siden starten af juni.

Tre af centrene stiller med både et første- og andethold. Mandag spillede Avnstrup og Kalundborgs førstehold mod hinanden, hvorefter de to andethold tørnede sammen. Resultatet venter vi lidt med.

Morten Olsen skal træne dem

Det var ikke kun hos de forventningsfulde spillere, at der var lidt premierenerver at spore. Imens holdene varmede op havde tre tidligere Brøndby IF-folk nemlig travlt med at få alt på plads inden kick off.

»Har I sørget for at få isspande med ud,« lyder det fra den tidligere Brøndby-formand og direktør, Per Bjerregaard, kort inden kampen blev fløjtet i gang til en af de lokale trænere.

Per Bjerregaard har sammen med sin søn, Anders Bjerregaard, og ven, Henrik Lauritsen, som henholdsvis har bestredet posten sportschef og talentspejder i klubben, taget initiativ til Asylliga, som bliver støttet af Røde Kors, Trygfonden, UEFA og DBU.

Artiklen fortsætter under billedet.

Folkene bag Asylligaen har sørget for fodboldstøvler, drikkedunke og nye spilletrøjer til holdene. Avnstrup var i gult, imens Kalundborg var i rødt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

På asylholdene har de hver især tilknyttet en træner fra den lokale klub i deres område, som står for at træne og sætte holdene op til kampen.

I løbet af turneringen vil holdene også få besøg af prominente danske trænere som Morten Olsen, Morten Wieghorst, Thomas Frank og Peter Bonde, der har sagt ja til at træne holdene i Asylligaen engang imellem.

»De unge mænd har ofte ikke noget at give sig til«

Asylligaen skal give nogle af de unge, mandlige beboere på centrene flere fysiske og mentale udfordringer i hverdagen. For dagligdagen kan ofte være triviel.

Bag det ene mål kan specialkonsulent i Røde Kors, Thomas Bach, se kampen blive fløjtet i gang. Han ville ikke udpege en favorit udover det »gode fodboldspil« og det »gode vejr«.

Han ville dog godt pege på en vinder af pilotprojektet, som han har været med til at sætte i søen.

»Beboerne og de lokale fodboldklubber har haft meget gavn af at møde hinanden, og det har været spændende for begge parter at mødes. Vi håber også, at det vil give beboerne venskaber og et netværk i lokalområdet. For det er meget vigtigt, hvis integrationen skal lykkes,« siger han og pointerer:

»De unge mænd har ofte ikke noget at give sig til.«

Åbningskampen mellem de to centres førstehold var ikke mange minutter gammel før Avnstrup scorede til 1-0, og det første mål i turneringen vakte jubel hos tilskuerne, der mest bestod af folkene bag projektet og nogle få fremmødte fra Center Avnstrup.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Ida Marie Odgaard.

»Store perspektiver i at få det udbredt til hele Europa«

Der var enighed blandt Røde Kors' Thomas Bach og den tidligere Brøndby-formand, Per Bjerregaard, om, at denne liga var et »særsyn«.

»Vi er de første, der har skabt en hel fodboldliga til asylansøgere, i verden. Jeg har i hvert fald ikke hørt om andre steder, hvor de har gjort noget lignende,« lyder det fra sidelinjen fra Thomas Bach.

Artiklen fortsætter under billedet.

Da Projekt Asylliga blev præsenteret i juni, oplyste medlem af UEFAs ledelse, Allan Hansen, også, at det her var noget, man kunne udbrede i resten af Europa.

- Vi ser nogle store perspektiver i at få det udbredt til hele Europa, hvor der jo er rigtig mange store flygtningecentre, sagde Allan Hansen dengang til Sjællandske Medier og skød sammen med UEFA omkring 350.000 kroner ind i ligaprojektet.

Flere vil tilmelde sig

Zlatan Perusinovic sagde inden kampen, at Avnstrup stillede med to gode hold. At dømme efter de to første kampe, fik han ret. Førsteholdets kamp endte 9-0 i Avnstrups favør, mens andetholdet vandt deres kamp 6-0.

Der er ingen tvivl om, at de godt otte kilometer i bus fra Lejre Stadion til Center Avnstrup ville blive en festlig tur, lød det fra Zlatan Perusinovic’, der selv stod på sidelinjen og dikterede holdets udskiftninger i 2. halvleg.

»Der bliver højt humør og der vil helt sikkert være flere på centret i aften, der kommer og vil tilmelde sig holdene,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Zlatan Perusinovic’ i en af sine mange gestikuleringer til spillerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

I aften spilles der to kampe i Dianalund, hvor holdene fra Dianalund, Roskilde og Korsør mødes. Turneringen finder sin vinder ved et finalestævne på Slagelse Stadion den 29. og 30. oktober.