Ny fatwa mod Jyllands-Posten

Islamisk trossamfund er parat til på ny at sende delegationer til Mellemøsten, hvis muslimerne ikke får en undskyld for de tolv profettegninger.

Det Islamiske Trossamfund nægter at acceptere, at Muhammed-krisen blot henlægges som et dramatisk kapitel i den nyere danmarkshistorie, skriver Jyllands-Posten.

Uden en undskyldning eller en sejr i retten mener trossamfundet, at historien om de 12 tegninger er en fortælling uden punktum.

Trossamfundet er klar til endnu engang at sende delegationer til Mellemøsten, hvis ikke man får en undskyldning fra Morgenavisen Jyllands-Posten eller får rettens ord for, at avisen har krænket danske muslimers ære. Denne gang vil delegationerne kræve, at der bliver udstedt en fatwa mod Jyllands-Posten.

»Ingen er stillet til ansvar for forhånelsen af vores profet. Derfor har vi ikke andet valg end at bede om en fatwa,« siger talsmand Kasem Ahmad til Jyllands-Posten fredag. Han støttes af imam i trossamfundet Mostafa Chendid.

Det Islamiske Trossamfund forbereder sig i øjeblikket på gennem et civilt søgsmål at få landsretten til at omstøde byrettens frifindelse af Jyllands-Posten, som trossamfundet anklager for ærekrænkelse. Men frifindes avisen igen, og bliver sagen afvist af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, vil den næste udvikling blive skrevet af en religiøs lærd i Mellemøsten, forudser trossamfundet.

Forfatteren Salman Rushdie har siden 1989 levet med en fatwa, der indebærer en trussel på livet. Men Kasem Ahmad understreger, at trossamfundet ikke vil arbejde på at få nedfældet en dødstrussel mod Jyllands-Postens ledelse, og at en fatwa generelt ikke kan sidestilles med en trussel.

Han kan dog ikke afgøre, hvilket indhold en fatwa vil få, da det traditionelt set kun er særligt uddannede religiøse lærde, som har kompetence til at udstede en fatwa. Det er disse lærde, man vil opsøge i Mellemøsten.

Carsten Juste, ansvarhavende chefredaktør på Jyllands-Posten:

»Der overrasker mig ikke, at Kasem Ahmad igen anslår en aggressiv tone, da han tidligere har givet udtryk for, at Muhammed-sagen skal vurderes i evighedens lys.«

Fredag afsiger retten i Lyngby dom i en sag mod partileder Pia Kjærsgaard (DF). Det Islamiske Trossamfund har lagt sag an mod hende for injurierende beskyldninger. Pia Kjærsgaard kaldte i januar 2006 medlemmer af trossamfundet for landsforrædere.

Kilde: Jyllands-Posten