Ny effektiv behandling for migræne er på vej til Danmark

En ny behandling med antistoffer viser sig nu at være effektiv mod svære migræneanfald. Behandlingen forventes at være klar til danske patienter i slutningen af næste år, siger Hovedpine- og Migræneforeningen.

Migræne er den tredjestørste sygdom i Danmark, og ventetiden for at få behandling er lang. Nu kommer en ny medicin til Danmark. Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Et stort skridt inden for migræneforskningen, som kan forbedre mange menneskers livskvalitet væsentligt, er netop taget.

Det konkluderer den britiske neurolog og specialist i hovedpine Peter Goadsby over for BBC Health.

Han er leder af et forsøg, der omfatter en ny behandling af migræne med brug af antistoffer, og som New England Journal of Medicine netop har offentliggjort resultatet af.

Og resultaterne har vist sig at være positive.

»Det her er stort, for det betyder et fremskridt i forhold til at forstå lidelsen og en specielt designet behandling af den,« siger Peter Goadsby til BBC.

Behandlingen er på vej til Danmark

Den nye behandling med antistoffer er også på vej til Danmark.

Blandt andet har man kørt forsøg med behandlingen i Glostrup og Herning gennem længere tid.

Og ifølge formand for Hovedpine- og Migræneforeningen Hanne Johannsen er det forventningen, at behandlingen bliver tilgængelig herhjemme i slutningen af 2018.

»Det er så vigtigt, at der kommer noget nyt. I Glostrup og Odense er der næsten tre års ventetid for migrænepatienter. Og det er skrækkeligt, for det er Danmarks tredjestørste sygdom,« siger Hanne Johannsen.

Hun tror ikke på, at ventetiden på kort sigt bliver mindre med den nye behandlingsform.

Men hun håber, at den på længere sigt kan hjælpe migrænepatienter med at få hjælp til lindring af deres symptomer hurtigere, end det er tilfældet i dag.

»I hvert fald kan de med den nye medicin komme i forebyggende behandling. Når de er i behandling, skal de løbende ind til undersøgelser for at få målt effekten. Nogle af dem har måske glæde af behandlingen med det samme, men det er langtfra de fleste, der har det,« siger hun.

Der vil derfor godt kunne gå et halvt til et helt år, inden en patient er udredt, og man ved, om behandlingen virker.

»Over tid må man jo håbe, at ventelisten bliver kortere. Men det varer længe.«

Anfaldene var halveret

I forsøgene undersøgte forskere ved King’s College Hospital virkningen af en behandling med antistoffer på 955 tilfældige migrænepatienter.

Alle patienter lider af episodisk migræne – en migræneform, hvor patienten oplever migræneanfald mindre end 15 dage om måneden.

Når man har migræne, er man særligt følsom over for sanseindtryk som lyd og lys.

Og forskning har ifølge BBC Health vist, at et særligt stof i hjernen, CGRP, har indflydelse på både smerterne ved migræneanfald og følsomheden over for netop lyd og lys.

Forsøget med antistoffer foregik ved, at en tredjedel af patienterne i et halvt år fik indsprøjtninger med 140 milligram af antistoffet erenumab, en tredjedel fik 70 milligram, mens den sidste tredjedel fik en placebo-indsprøjtning, som altså ikke indeholdt antistoffet.

Inden forsøget havde patienterne i gennemsnit migræneanfald otte dage om måneden.

Formålet med forsøget var at undersøge, hvor mange af patienterne der havde oplevet en halvering eller mere af deres smerter efter behandlingen.

Og resultaterne viste, at antallet af migræneanfald var halveret for 50 procent af patienterne i den gruppe, der fik den største dosis antistoffer.

For gruppen, der modtog den lavere dosis antistoffer, var anfaldene halveret for 43,5 procent af patienterne.

I den sidste forsøgsgruppe, som havde modtaget placebo-behandling, var smerterne halveret for 26,6 procent af patienterne.

Ifølge Hovedpine- og Migræneforeningen er antallet af migrænepatienter stærkt stigende, blandt andet på grund af en stresset livsstil med meget skærmarbejde og for lidt motion og frisk luft.

Migræne koster 1,4 milliarder kr. per år i tabt arbejdsfortjeneste.