Ny drejning i vandscooter-tragedie: Sigtet var allerede fængslet

På billedet: En af de sigtet i sagen om dødsulykken lørdag aften ved Langebro i København, der har kostet to kvinder livet. Fold sammen
Læs mere

Sagen om den tragiske vandscooter-ulykke, hvor to unge, amerikanske kvinder mistede livet, tager nu en ny drejning.

En af de otte sigtede i sagen var allerede i færd med at afsone en straf i et dansk fængsel for et kriminelt forhold, da ulykken indtraf i lørdags. Alligevel så opholdt han sig i Københavns Havn, hvor han angiveligt ræsede rundt i vandscooter i tiden op til den fatale ulykke.

Det har BT fået bekræftet fra flere sider.

Den 30-årige sigtede M er dømt i udlandet for et ikke kendt kriminelt forhold. Da han stammer fra Danmark, så afsoner han herhjemme. I forbindelse med sin afsoning, så havde den sigtede weekendudgang, hvilket han altså brugte til at sejle på vandscooter i Københavns Havn. Han er nu sigtet for, at have bragt andres liv i fare på hensynsløs vis og i grov kådhed.

Ved grundlovsforhøret 7. maj blev syv af de otte sigtede løsladt. Herunder også M, som altså allerede afsoner en straf.

Men hvor de seks andre fik lov at gå, så blev M standset af to betjente fra Kriminalforsorgen, som gjorde retten opmærksom på, at M »var afsoner« og derfor ikke kunne sættes på fri fod, men skulle bringes tilbage til fængslet for at afsone.

Det er ikke unormalt, at indsatte i danske fængsler er på udgang, selvom de er i gang med at afsone deres straf. Indsatte i åbne fængsler bliver almindeligvis tilkendt weekendudgang, når en væsentlig del af deres straf er udstået. Som regel får de således lov at forlade fængslet, hvor de afsoner, hver tredje weekend.

I den forbindelse kan de dømte pålægges en række krav. For eksempel at man skal afstå fra at opsøge konkrete personer, eller at man ikke må indtage alkohol. Kravene kan variere fra person til person.

Når to tredjedele af en given straf så er udstået, så kan den dømte sædvanligvis opnå prøveløsladelse og dermed sættes på fri fod.

Det er sådan, det forholder sig for en af de andre sigtede, nemlig S, som rent faktisk ramte båden, som de to amerikanske kvinder sad i. Han har en reststraf på 122 dage for røveri, der udløber i 2018.

Det betyder, at han tidligere er dømt for røveri, har udstået en del af straffen og nu er prøveløsladt. Begår han ny kriminalitet inden udløbet i 2018, så skal resten af straffen afsones i fængslet. Det kommer han så muligvis til nu.