Ny dom: Tunesere kan ikke udvises

Danmark kan ikke udvise to tunesere mistænkt for mordplaner på tegner. Det står ifølge Amnesty International klart efter ny EU-dom i lignende sag fra Italien.

Risikoen for tortur er så stor, at Danmark ikke kan udvise to tunesere, der sidder fængslet for mistanke om mordplaner på den danske tegner Kurt Westergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Lundgren / Scanpix

Risikoen for tortur er så stor, at Danmark ikke kan udvise to tunesere, der sidder fængslet for mistanke om mordplaner på den danske tegner Kurt Westergaard.

Det står klart efter Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i dag afsagde dom, der nægtede Italien muligheden for at udvise en terrormistænkt tuneser, fordi han risikerer tortur i hjemlandet.

Ifølge generalsekretær i Amnesty International Lars Normann Jørgensen er der en klar parallel til den danske sag.

- Der er nu ingen form for tvivl om, at de to tunesere aldrig vil kunne udvises fra Danmark, fordi dommen er absolut og slår fast, at det ville være i strid med den europæiske menneskerettighedserklæring, siger han til Ritzau.

Den italienske regering ville udvise tuneseren Nassim Saadi med hjemmel i landets terrorlov - ligesom den danske regering har besluttet at bruge en bestemmelse i terrorloven til at udvise de to attentatmistænkte tunesere.

- Dommen må give den danske regering stof til eftertanke, for planen om at bruge terrorloven til at udvise tuneserne kan nu ikke lade sig gøre. Det slår dommen en tyk, tyk streg under, siger Lars Normann Jørgensen og understreger, at der jo ikke er tale om, at de to tunesere ikke kan retsforfølges.

- Det skal bare ske i respekt for menneskerettighederne - og her i landet, siger han.
Undersøgelser fra Amnesty International og Human Rights Watch viser, at terrormistænkte tunesere blandt andet risikerer at blive udsat for elektrochok, ophængning i loft, voldtægtstrusler, tæsk og brændt med cigaretter i Tunesien.

De to tunesere sidder foreløbigt varetægtsfængslet til 12. marts. De nægter sig skyldige i anklagen og har klaget over udvisningen.

/ritzau/