Ny cykelstrategi skal få flere danskere op på jernhesten

Med virkemidler som endnu flere supercykelstier og bedre muligheder for cykelparkering vil Transportministeriet have flere danskere til at tage cyklen. Effekten af strategien vil blive marginal, vurderer forsker.

Danmark er et godt og fladt land at cykle i, og endnu flere danskere skal svinge sig op på den tohjulede jernhest, når de skal transportere sig selv fra A til B. Det mener Transportministeriet, der fredag er klar med en ny national cykelstrategi, skriver Jyllands-Posten.

Elementer som bedre infrastruktur på cykelstierne, udbyggede muligheder for cykelparkering, bedre skiltning, en styrket bekæmpelse af cykeltyverier og endnu flere muligheder for at svinge til højre ved rødt lys indgår i Transportministeriets 72 sider lange strategi.

Transportminister Magnus Heunicke (S) er bortrejst, men trafikordfører for de Radikale Andreas Steenberg (R) siger til Jyllands-Posten, at nogle af initiativerne allerede er sat i gang:

»Men vi cykler mindre, så vi skal have endnu mere i gang. Her samler vi på skrift, hvad der har virket, hvad vi går i gang med, hvad vi vil støtte - det er rammerne for den fremtidige indsats, som der skal arbejdes ud fra«.

Strategien har tre hovedområder: mere cykling i hverdagen, aktiv ferie og fritid og sikre cykelstier. Blandt andet skal 180 millioner kroner bruges til flere supercykelstier og bedre cykelparkeringsmuligheder, mens 21 millioner kroner skal gå til at forebygge højresvingsulykker.

Pengene til indsatsen er afsat i en række puljer, som kommunerne kan søge om at få del i.

Trafikforsker ved Aalborg Universitet Harry Lahrmann er enig med regeringen i, at der vil komme flere cyklister, når der kommer flere cykelfaciliteter. Men det er ifølge forskeren marginaler, der bliver ændret på med den nye strategi. Han påpeger, at folk stadig vil vælge bilen, hvis det ikke bliver mere besværligt at køre i bil. Derfor kunne man lave parkeringspladser til biler om til cykelparkering, foreslår han.

Det har regeringen dog ikke planer om, fastslår trafikordfører Andreas Steenberg.