Ny coronavariant kan sende smittetrykket i vejret: »Den kommer til at påvirke alles liv den næste tid«

Forskere har for første gang bekræftet, at den nye coronavariant N501Y er 56 procent mere smitsom end den gængse coronavirus. Tre uger efter at N501Y blev opdaget i England, er 46 danskere konstateret smittet. Men mørketallet ligger sandsynligvis over 300, vurderer Statens Serum Institut.

Sundhedspersonale på Sjællands Universitetshospital i Roskilde blev vaccineret mod coronavirus 27. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den nye variant af coronavirus, som midt i december dukkede op i England og siden har spredt sig til Danmark og adskillige andre lande, er betydelig mere smitsom end den gængse variant.

Det viser ny britisk forskning, som Berlingske omtalte onsdag. Nærmere bestemt 56 procent mere smitsom end almindelig coronavirus, konkluderer et forskerhold fra London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Det får nu forskere til at advare om, at smittetrykket kan eskalere i Danmark.

»Den kommer til at påvirke alles liv den næste tid,« som Michael Bang Petersen, professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, skrev onsdag på Twitter, efter at Berlingske havde omtalt den nye britiske forskning.

Han er leder af den løbende undersøgelse af danskernes adfærd under coronakrisen, kendt som HOPE-projektet.

16. december, to dage efter at de britiske myndigheder varslede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) om opdagelsen af N501Y, registrerede Statens Serum Institut (SSI) ni tilfælde i Danmark.

I skrivende stund er 46 danskere bekræftet smittet. SSI følger situationen tæt.

Søndag begyndte vaccinationen af de danskere, der skal have en af de første doser coronavaccine. Der er ikke noget, der indikerer, at N501Y er resistent over for de godkendte vacciner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Smittetryk i vejret

Den nye virusvariant er så smitsom, at 90 procent af Storbritanniens coronasmittede  ifølge forskernes modellering vil have den nye variant, når kalenderen viser 1. februar 2021.

Og overførbarheden har direkte indflydelse på smittetrykket for coronavirus, også kendt som kontakttallet. Ifølge den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI) er kontakttallet nu oppe på 1,2, hvilket betyder, at hver smittet person i gennemsnit giver coronavirus videre til 1,2 personer.

Med andre ord er smitten i samfundet i forvejen stigende, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kalder situationen dybt alvorlig.

Men med en 56 procent mere smitsom version af coronavirus i omløb kan problemerne for alvor tage fart, siger Eskild Petersen, adjungeret professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og tidligere overlæge ved Aarhus Universitetshospital i Skejby.

»Det svarer til, at hvis alle danske coronasmittede havde den nye variant, så kunne vi forvente et kontakttal på 1,8 i stedet for 1,2. Det vil udfordre vores forsøg på at begrænse smittespredningen og kræve en kraftigere nedlukning af samfundet,« siger han.

»Alle smittede danskere vil naturligvis ikke være smittet med den nye variant med det samme, men den vil efterhånden udkonkurrere den gamle variant, fordi den er mere smitsom,« siger Eskild Petersen.

Mørketal på over 300

Det reelle antal smittede danskere med N501Y må formodes at være betydelig højere end de 46 registrerede personer.

SSI sekventerer i øjeblikket 12,5 procent af alle positive coronaprøver, så vi må gå ud fra, at der reelt er otte tilfælde for hvert bekræftet tilfælde, forklarede SSIs afdelingschef for infektionsepidemiologi og forebyggelse, Tyra Grove Krause, onsdag i Berlingske.

Det bringer mørketallet op over 300 smittede danskere.

Breder N501Y sig yderligere, venter der ingen genåbning til januar, advarer Michael Bang Petersen.

»Udfordringen er, at hvis den her nye variant bliver udbredt, så står vi over for et øget smittetryk. Det betyder, at vores afstand til hinanden også skal være større,« uddyber han over for Berlingske.

Og det kræver vel at mærke ikke kun øget afstand i forhold til i dag, men også i forhold til i foråret, siger Michael Bang Petersen.

»Vi kan ikke forvente, at man med samme afstand kan holde smitten nede, når kontakttallet stiger. Så skal der altså tilsvarende større adfærdsændringer til for at holde smitten nede,« siger han.

»Vi har ikke ændret adfærd i december i samme grad som i foråret. Og nu står vi over for, at det er nødvendigt med endnu større adfærdsændringer end i foråret,« siger Michael Bang Petersen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) samt direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ved pressemødet 29. december 2020. Her nævnte Henrik Ullum, at SSI har fokus på den nye virusvariant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

2021 kan blive værre end 2020

Michael Bang Petersen peger også på, at det ikke nødvendigvis kræver strammere restriktioner som udgangsforbud og skærpede forsamlingsforbud.

»De store tværnationale undersøgelser viser, at adfærd i høj grad er afgørende. Så det handler i høj grad om at bibringe folk en forståelse af, at man skal foretage store adfærdsændringer. Restriktionerne kan være en faktor, der understøtter de ændringer, men det er i sidste ende op til den enkelte, hvilke adfærdsændringer, man er villig til,« siger han.

»Udfordringen er, hvis man politisk ønsker at stramme restriktionerne, at der har været en faldende opbakning til den førte politik hen over efteråret. Der er nogle bekymringer for frihedsrettigheder i en stor del af befolkningen, som kan gøre det svært at tage skrappere midler som udgangsforbud og forsamlingsforbud i brug uden at skabe stor modstand i befolkningen,« siger Michael Bang Petersen.

Der er ikke noget, der indikerer, at N501Y er resistent over for de godkendte vacciner mod coronavirus. Storbritanniens sundhedsminister, Matt Hancock, har tidligere udtalt, at den nye variant højst sandsynligt vil reagere på de kendte vacciner.

Der er heller ikke noget, der indikerer, at N501Y er farligere for den enkelte smittede. Det britiske forskerhold har ikke været i stand til at påvise, at den nye variant medfører mere eller mindre alvorlige sygdomsforløb.

Ikke desto mindre vil den sandsynligvis føre til en højere forekomst af coronavirus, og antallet af indlæggelser og dødsfald i England kan nå et højere niveau i 2021 end i 2020, hvis det ikke lykkes at accelerere den britiske vaccineudrulning betydeligt, advarer de britiske forskere.

Berlingske ville gerne have talt med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om situationen, men han har ikke ønsket at stille op til interview.