Ny coronavariant er kommet til Europa. Nu vil Danmark købe sig tid

Omikron – det er nok et ord, vi kommer til at kende. Den nye coronavariant omikron er blevet fundet i Europa. Nu sætter danske myndigheder ind med ny smitteopsporing.

En sundhedsmedarbejder tester lørdag morgen løs i Bruxelles. I går blev der fundet et tilfælde af coronavarianten omikron i Belgien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Fredag bekræftede de belgiske myndigheder, at en ung kvinde var testet positiv for den nye coronavariant omikron.

Lørdag formiddag offentliggjorde de tjekkiske myndigheder så, at en person hjemvendt fra Namibia også var testet positiv for omikron.

Lørdag eftermiddag meldte Storbritannien om to tilfælde af coronavarianten omikron.

Og lørdag offentliggjorde de hollandske myndigheder, at 61 ud af 600 passagerer på fly fra Sydafrika til Amsterdam var testet positive for coronavirus, og at man nu skulle undersøge, om der var tale om tilfælde af omikron.

 

Verden over er forskere og myndigheder bekymrede for den nye variant, da de foreløbige data tyder på, at den er mere smitsom.

Samtidig har eksperter og Statens Serum Institut udtrykt bekymring for, om vaccinen vil kunne beskytte mod virusvarianten.

De danske myndigheder skærper nu overvågningen af den nye variant, så den ikke risikerer at få et liv på dansk jord, uden det bliver opdaget.

Derfor opsætter danske forskere nu en særlig pcr-test, som er i stand til opfange den nye omikronvariant.

Det fortæller professor Mads Albertsen, Aalborg Universitet, der er medlem af en risikogruppe nedsat af Statens Serum Institut.

»Desuden sekventerer vi op mod halvdelen af de positive prøver, hvor vi kan kortlægge lige nøjagtig, hvilken mutation der måtte være,« siger han til Ritzau.

Den såkaldte variant-pcr gør det muligt inden for 12-24 timer at få svar på, om der er tale om omikronvarianten.

Svær at inddæmme

Den nye variant har fået Danmark til at skærpe reglerne for indrejse fra Sydafrika.

Fra lørdag vil det være forbudt at lande i Danmark med passagerer fra Botswana, Eswatini, Lesotho, Mocambique, Namibia og Zimbabwe, hvis de ikke har en negativ coronatest.

Mads Albertsen siger til Ritzau, at det bliver svært at inddæmme coronavarianten.

»Det er svært at inddæmme varianter. Det kan man næsten ikke. Vi kan sinke den og købe os tid til at finde ud af, hvordan vi reagerer, og hvilke forholdsregler vi bør tage. Det er det, vi skal gøre de næste par uger,« siger han.