Ny bog fra Sherlock Holmes' far

Sir Arthur Conan Doyles første roman udgives nu efter 130 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have ligget upubliceret i 130 år vil sir Arthur Conan Doyles første roman blive udgivet i år. Romanen har titlen The Narrative of John Smith og blev skrevet, da Conan Doyle var blot 23 år gammel.

Kun få år efter  udgav Conan Doyle sin første Sherlock Holmes bog  A Study in Scarlet. Doyles første roman giver historien om en 50-årig englænder, der fører samtaler med sine gæster om samfund, litteratur og politik. Det er ikke en handlingsroman, men giver dog en antydning af, hvad der førte til de senere romaner..

Rachel Foss, der er talsmand for den litterære afdeling i British Library, der udgiver manuskriptet, siger til Guardian:

- Han skrev den i 1883 og 1884, hvor han prøvede at etablerede sig både som læge og forfatter. Han sendte manuskriptet til et forlag, men han mistede den i posten og så besluttede han at genskabe den efter hukommelsen. Det er denne hukommelses-roman vi har og den stopper ved kapitel 6.

Foss siger, at både plottet og personerne er løst tegnet, men at den dog tegner nogle tråde hen imod den Sherlock Holmes bog, der kom få år efter. Smiths værtinde er således den næsten samme værtinde, der rumsterer som mrs. Hudson i Holmes-historierne.

Bogen giver også et fascinerende billede af Doyles litterære udvikling, idet det var første gang, han forsøgte sig med en roman. Den allestedsnærværende Stephen Fry er i Guardian citeret for at sige, at romanen viser "Doyles grænseløse energi og vidtstrakte begavelse for ikke at tale om hans muskuløse og mindeværdige prosa." Fry peger på, at det samfundsmæssige aspekt af Doyles bøger ofte overses, og at han var den første populære forfatter, der skrev om narkotika, Ku Klux Klan, mafiaen og fagforeningernes korruption.