Ny asylkurs mødt med mistro - også i Venstre

Statsministeren har selv i sit eget parti haft svært ved at forklare, hvorfor regeringen nu vil flytte godt 60 afviste asylfamilier ud af centrene, selvom Venstre hele tiden har fastholdt, at det vil føre til øget tilstrømning og være endnu mere skadeligt for børnene.

Foto: Brian Berg

Regeringens pludselige forslag om at lade en stor del af de afviste asylansøgere bo uden for asylcentrene har fået selv enkelte Venstrefolk til forvirrede at klø sig i håret, mens oppositionen beskylder Fogh for blot at føre en kynisk valgstrategi.

Regeringspartierne har gentagne gange forklaret, at konsekvenserne af at lade afviste asylansøgere integrere i det almindelige samfund vil være øget pres på grænserne, dårligere kontrol med de skrøbelige asylbørns vilkår – og ikke mindst at man tilfører netop børnene yderligere ar på sjælen, den dag de skal sendes retur.

Og ifølge flere kilder i Venstre måtte statsminister Anders Fogh Rasmussen forsvare sig og til sidst skære igennem over for enkelte lettere oprørte – unavngivne – folketingsmedlemmer. Det skete med nogenlunde følgende svada, da han over for gruppen i går fremlagde planen om at lade omkring 60 asylfamilier flytte ud af centrene:

»Jeg stod selv for en uge siden og sagde, at vi ikke ville røre ved det her område, men kan man ikke klare at skulle skifte holdning indimellem, så skal man ikke være i politik.«

Da statsministeren senere på dagen på et pressemøde præsenterede planen for offentligheden, fastslog han dog, at der ikke er tale om et reelt kursskifte i asylpolitikken.

»Det handler mere om, hvordan vi tilrettelægger dagligdagen for de enkelte, mens de venter på at skulle vende hjem til deres hjemland,« sagde han, og integrationsminister Rikke Hvilshøj bakker op om den version.

»Vi lukker ikke centrene, og det er ikke den svenske model, hvor alle selv kan vælge, hvor de vil bo. Det her er afgrænset til de børnefamilier, der har været i vores centre i nogle år, og som vi ikke har mulighed for at sende hjem.«

Skiftet mening
Du har tidligere sagt, at det var endnu hårdere for børnene først at blive integreret og siden sendt hjem. Mener du ikke længere det?

»Jamen, jeg tror stadig, det er en svær situation, men vi er nødt til at tage ansvar for, at der er nogle børn, der har det svært i asylcentrene,« siger Rikke Hvilshøj. Uanset hvordan Fogh og Hvilshøj vender og drejer sagen, beskylder Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, regeringen for at være på slingrekurs.

»Vi vil gerne forbedre forholdene for asylbørnene, men at lade afviste asylansøgere bo uden for centrene er ikke løsningen. Jeg kan ikke forestille mig, vi kan bakke op om forslaget,« siger Pia Kjærsgaard, der dog ikke vil afvise noget fuldstændigt, før de har været til forhandlinger.

Trods bevægelsen på asylområdet er heller ikke oppositionen imponeret.

»Der er ikke brug for en særlov, men ordnede forhold for alle asylbørn. Fogh vil tilsyneladende hårdt presset sortere i dem med sit nye tiltag, men Radikale Venstre helmer ikke, før alle asylbørnene er sikret et værdigt liv,« udtaler den radikale integrationsordfører, Morten Østergaard, mens Socialdemokraternes formand over for Ritzau direkte beskylder Fogh for blot at »lukke huller« af hensyn til et kommende valg.

»Man er nødt til at spørge sig selv, om det her er en taktisk manøvre, eller om det handler om, at man gerne vil gøre noget for nogle mennesker. Jeg er bange for, at det udelukkende er taktik,« siger Helle Thorning Schmidt (S).