Ny Alliances vælgere siver tilbage til R

Den bølge af succes, som har båret Ny Alliance frem, har lagt sig. På to måneder er partiet halveret. Samtidig går de Radikale støt frem.

Mens Naser Khader og Co. i Ny Alliance fortsat må notere vælgerfrafald, går det stik modsat for de Radikale.

En ny Gallupmåling, som Berlingske Tidende har fået foretaget, viser, at Ny Alliance står til beskedne 4,5 pct. af stemmerne, eller hvad der svarer til otte mandater en halvering på to måneder i en tilsvarende måling. I samme periode er de Radikale gået støt frem og ville kunne inkassere 7,4 pct. af stemmerne, hvis der var valg i morgen.

I Ny Alliance tager man faldet i vælgerskaren med sindsro.

»Det er fint nok,« vurderer Anders Samuelsen og fortsætter:

»Jeg tror, der er mange, der afventer vores politiske udspil i slutningen i august, og det synes jeg er en klog afventning. Der var meget storm til at starte med og en nyhedsværdi. Det gjorde, at vi stod meget højt, men vi har aldrig selv troet, at de tal var reelle,« siger Anders Samuelsen. Han frygter ikke, at partiet trods den fortsatte nedgang kommer til at kæmpe med spærregrænsen ved det kommende valg.

»Nej, nej, det gør jeg ikke, det kan jeg ikke se, hvorfor vi skulle gøre. Vi er trygge ved, at vi har så mange medlemmer og har fået skaffet underskrifter i en fart og har godt gang i politikudviklingen,« lyder det fra Samuelsen.

Ingen grund til frygt
Ifølge valgforsker og professor ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen har Ny Alliance da heller ikke grund til at frygte, at de ikke når de to pct.. Men at partiet endnu ikke har fremlagt særlig meget politik, er ved at blive et problem, mener Goul Andersen.

»Folk venter nok lidt utålmodigt på deres politik. I starten nød de faktisk gavn af, at politikken var lidt uklar, fordi så kunne folk indlæse noget forskelligt i den, men nu vil folk gerne vide, hvad de vil,« siger Jørgen Goul Andersen. Han peger også på konkurrencen fra de Radikale, der har fået ny formand og en anden strategi samt et mere tilbageholdende Dansk Folkeparti, som årsager til, at vinden er gået lidt af sejlene for Ny Alliance.

Afhængig af omtale
Valgforsker og forsknings­adjunkt ved Aarhus Universitet Rune Stubager mener, at Ny Alliance som et nystiftet parti er meget afhængig af omtale, fordi folk ellers glemmer dem. Bevågenhed har det knebet med på det sidste, og det er en væsentlig grund til partiets tilbagegang, lyder Stubagers analyse. Men omtale gør det ikke alene.

»De bliver jo nødt til at mene noget snart, og deres vælgere er splittede, så når der kommer noget politik, tror jeg, de kan risikere at miste halvdelen af vælgerne,« siger Rune Stubager, der dog spår dem tre-fire pct. ved et valg.

Hos de Radikale ser man fremgangen, siden Vestager blev formand, som udtryk for en succesfuld ny strategi og en politik, folk forstår: »Jeg tror, det appellerer til folk, at det ikke er så svært at forstå. Det vi siger er, at en ny regering skal være uafhængig af Dansk Folkeparti. Det er til at tage og føle på,« siger næstformand Morten Østergaard.

Se grafikken med Gallup-målingen i stort format