Ny Alliance på sponsorjagt

Ny Alliances økonomi er så presset, at partiet ikke har en øre i kassen til næste valgkamp. Partiet sætter sin lid til eksterne sponsorater som Saxo Bank – og håber samtidig, at Gitte Seeberg finder nyt arbejde uden for Tinget, så hendes økonomisk attraktive mandat ryger tilbage til Alliancen.

Malou Aamunds exit fra Ny Alliance har kostet partiet dyrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For selv det mest jubeloptimistiske medlem af Ny Alliance er det svært at vende kikkerten væk fra et livsvigtigt faktum for ethvert parti: At der skal penge i kassen.

Hos det lille midterparti er det i øjeblikket lidt for nemt at få øje på bunden i pengekassen. For med kun tre medlemmer i Folketinget kæmper Ny Alliance hver måned for at få økonomien til at hænge sammen. Kun en benhård styring fra landsformand Leif Mikkelsen – bl.a. med fyringerne tidligere i år af flere kommunikationsfolk – har formået at skabe en balance i den daglige drift.

Årsagen er, at når et parti kommer under fire medlemmer, så reduceres gruppestøtten fra Folketinget betragteligt. Gitte Seebergs farvel betød, at partiet mistede 40.000 kr. om måneden, mens Malou Aamunds exit – som reducerede gruppen til tre – gav et tab på 105.000 kr. om måneden.

»Det er meget vanskeligt for os at spare penge op til næste valgkamp,« erkender Leif Mikkelsen, der efter at have skabt ro om driften af partiet nu skal ud og stemme dørklokker hos potentielle sponsorer.

»Det kan bl.a. være bidragydere, gode venner, nogle som synes, at Ny Alliance er en god idé. Vi overvejer også ekstra bidrag fra medlemmerne,« siger Mikkelsen, der fremhæver, at partiet er »i dialog« med mange mulige sponsorer, men han vil ikke løfte sløret for, hvem det er.

Saxo Bank gav op til valget i efteråret op mod en million kr. til Ny Alliance. Leif Mikkelsen fortæller, at partiet ikke siden dengang har fået flere penge fra den kontroversielle bank. Men partiets håb er bl.a., at andre erhvervsvirksomheder inden næste valgkamp vil følge Saxo Banks eksempel.

At Ny Alliance er på hård kurs rent økonomisk, får landsformanden til at drømme om, at partiet vil få flere mandater i Folketinget allerede inden næste valg.

»Man ser jo, at folketingsmedlemmer vandrer til andre partier. Det er før sket i en valgperiode. Hvis f.eks. Gitte Seeberg finder et andet arbejde, så tilfalder mandatet os. Det er også sådan nogle elementer, der kan få betydning for vores muligheder,« siger Leif Mikkelsen.

Berlingske Tidende bringer i dag et stort interview med NA-medlem Jørgen Poulsen. For første gang siden han gik ind i Alliancen, løfter Jørgen Poulsen sløret for sine overvejelser omkring sin fremtid i partiet.

»Hvis Ny Alliance er på vej til at blive et neoliberalistisk parti, så er jeg ikke med,« siger Jørgen Poulsen, der samtidig troede, at Anders Samuelsens nej til euroen var »en spøg«.