Ny Alliance kræver EU-afstemning

Som det første borgerlige ja-parti melder Ny Alliance nu ud, at den nye EU-traktat skal til folkeafstemning.

Befolkningen skal høres om den nye EU-traktat, lyder meldingen fra Ny Alliance.

Partiformand Naser Khader peger ifølge Dagbladet Information på, at befolkningen blev lovet en afstemning om den forkastede traktat, og det løfte bør politikerne holde, selv om det juridisk set ikke er nødvendigt.

- Vi har diskuteret det grundigt, og som tilhængere af EU er vi blevet enige om at sige ja til en folkeafstemning. For hvad er man bange for?, siger Naser Khader til Information og peger på, at den nye traktat sikrer mere demokrati gennem øgede beføjelser til EU-parlamentet.

- Principperne i den nye traktat er udmærkede. Vi vil ud og kæmpe for et ja. Man lovede befolkningen en afstemning i forhold til den oprindelige traktat. Og der er ikke den store forskel på den gamle traktat og den, der ligger nu. Så man skylder befolkningen en afstemning, siger Naser Khader til Information.

Venstre, Konservative og Socialdemokraterne vil ifølge Information ikke tage stilling til spørgsmålet om en afstemning, før den endelige tekst til traktaten er klar.

De Radikale her derimod meldt klart ud, at partiet ikke ønsker en folkeafstemning, hvis det ikke er juridisk nødvendigt.

De EU-skeptiske partier Enhedslisten og Dansk Folkeparti kræver en folkeafstemning.

SF er hidtil det eneste ja-parti, der har opfordret til en folkeafstemning. EU-ordfører Anne-Grethe Holmsgaard er positivt overrasket over Naser Khaders udmelding.

- Eftersom de endnu ikke sidder i Folketinget har det mindre reel betydning, men det lægger pres på de øvrige partier, siger hun til Information.

En meningsmåling, som Catinet har lavet for Ritzau viser, at 52,7 procent af danskerne vil have en folkeafstemning.