Ny al-Qaeda-trussel tages alvorligt

Al-Qaedas ny advarsel til Danmark skal tages alvorligt, selvom terrornetværket næppe har kræfter til at angribe på dansk territorium. Det vurderer amerikansk ekspert.

Ekspert vurderer, at der igen kan komme al-Qaeda-angreb på danske interesser i udlandet. Her er det den danske ambassade i Islamabad 2. juni 2008 efter et selvmordsangreb. Mindst otte mennesker blev dræbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aamir Qureshi/ AFP

Den er god nok, Der er ikke tale om et falsum.

Det vurderer den amerikanske terrorekspert, William McCants, efter truslen i går fra al-Qaeda om flere angreb på danske mål som en hævn for de omstridte karikaturtegninger af profeten Muhammed. Advarslen fremsættes på en videooptagelse.

»Videoen er fra Sahab – al-Qaedas officielle medievirksomhed – så den er troværdig,« fastslår William McCants, der blandt andet er analytiker ved Anti-terror Centret under det amerikanske militærakademi, West Point.

Han hæfter sig ved, at det er Mustafa Abu al-Yazid, der fremsætter truslen. Han er al-Qaedas øverstkommanderende i Afghanistan.

»Det tyder på, at al-Qaeda vil ramme danske interesser i Afghanistan eller Pakistan. I hvert fald har al-Qaeda næppe kræfter til at angribe i selve Danmark,« siger William McCants til Berlingske Tidende.

Han mener, at det var Abu al-Yazid – der er egypter og udpeget som terrornetværkets finansielle hovedmand – der i sommer på al-Qaedas vegne tog ansvaret for bombeangrebet mod den danske ambassade i Pakistan som hævn for nye offentliggørelser i danske medier af de omstridte Muhammed-tegninger.

I den nye video-advarsel er det igen profet-tegningerne, der spøger.

»Vi har tidligere advaret – og vi advarer endnu engang – korsfarernationer, som fornærmer, latterliggør og skænder vores profeter og koranen i deres medier og besætter vores lande, stjæler vores skatte og dræber vores brødre, om, at vi vil kræve hævn på et passende tid og sted,« siger Mustafa Abu al-Yazid på videoen.

Trussel overrasker
William McCants, der over­våger de militante islamisters hjemmesider, er overrasket over, at al-Qaeda igen truer Danmark på grund af tegningerne.

»I foråret var der på hjemmesiderne en masse indlæg med opfordringer om at straffe Danmark. Angrebet på den danske ambassade synes at have tilfredsstillet behovet for hævn. I hvert fald har der ikke været meget om Danmark og tegningerne på hjemmesiderne siden. Men måske har al-Qaeda brug for at give tilhængerne et moralsk skulderklap på et tidspunkt, hvor det går terrornetværket dårligt i Irak,« vurderer den amerikanske terrorekspert.

Tidligere på sommeren oplyste pakistanske kilder, at Mustafa Abu al-Yazid var blevet dræbt i et flyangreb i sit skjulested nær den afghanske grænse i Pakistan. Men han er live,« understreger William McCants.

Også Politiets Efterretningstjeneste (PET) tager den ny trussel alvorligt.

PET: Autentisk video
»Det er PETs vurdering, at der er tale om en autentisk Al-Qaida video. Videoen skal ses i forlængelse af Al-Qaedas tidligere påtagelse af ansvaret for bombeangrebet (i Pakistan, red.) og bekræfter dermed PETs vurdering af, at det var al-Qaida, der stod bag angrebet,« skriver PET i en pressemeddelelse, der også oplyser, at PET under sin efterforskning af bombeangrebet har tilvejebragt oplysninger, der med stor sandsynlighed fastslår gerningsmandens identitet. Personen er identisk med den mand, som i den nye video bliver udpeget som selvmordsbomberen.

»Som det fremgår af PET’s seneste trusselsvurdering, er der en generel terrortrussel mod Danmark og et skærpet fokus på Danmark blandt ledende militante ekstremister i udlandet. I sådanne kredse er der et ønske om at gennemføre terrorhandlinger mod Danmark samt mod danskere og danske interesser i udlandet. Der er således en betydelig og erkendt terrortrussel mod danske interesser visse steder i udlandet. Denne vurdering er fortsat dækkende,« hedder det videre i PETs pressemeddelelse.