Ny aftale om kølemidler vil skåne klimaet

Alt tyder på, at vi i oktober får en global aftale, der begrænser brug af kølegassen HFC. Det er godt nyt for klimaet, for aftalen kan køle kloden en halv grad.

En halv grad celsius. Så meget vil en banebrydende ny FN-aftale begrænse den globale opvarmning i år 2100, hvis verdens lande som forventet underskriver dokumentet i oktober.

Søndag sluttede 10 dages forhandlinger i Wien om at udfase brugen af det klimaskadelige kølemiddel HFC, der især bruges til aircondition og i køleskabe. Det fluorholdige stof har til en række formål erstattet freon (CFC), som ødelægger ozonlaget i stratosfæren.

På Wien-mødet, hvor også USA's udenrigsminister, John Kerry, deltog, enedes man om en kraftig nedskæring i anvendelsen af HFC. I udkastet fra Wien skal de rige lande stoppe brugen af HFC i 2030'erne, mens ulandene får et årti mere til det. Aftalen skal endeligt underskrives på et møde i Rwandas hovedstad, Kigali, i oktober.

- Der er særdeles god chance for at få en aftale i Kigali, vurderer David Doniger fra den amerikanske miljøorganisation U.S. Natural Defence Council over for Reuters.

Brugen af HFC vokser hastigt. Stoffet har afhjulpet ét miljøproblem - nemlig udtyndingen af ozonlaget, der beskytter os mod solens kræftfremkaldende UV-stråling - men samtidig skabt et andet. HFC har en kraftig drivhuseffekt og vil derfor gøre det vanskeligt at nå målet i Paris-aftalen om at begrænse klodens hedetur til mellem 1,5 og 2 grader i 2100.

Hos Tarjei Haaland fra Greenpeace vækker nyheden om den politiske enighed begejstring.

- Det er meget påtrængende at få en hurtig udfasning af brugen af den stærke drivhusgas HFC, siger han.

Danmark har været foregangsland med at stoppe brug af HFC og andre stærke drivhusgasser - og var det første land med en national udfasningsplan fra 2002, takket være tidligere miljøminister Svend Auken (S) og pres fra Greenpeace, påpeger Tarjei Haaland.

- Derfor er den danske køleindustri i front med udvikling og brug af naturlige kølemidler som alternativ til HFC og andre skadelige drivhusgasser, siger han.

Danmarks forhandlingsleder i Wien, Mikkel Aaman Sørensen, tror på en aftale i Kigali.

- Det er lykkedes at skabe tillid. Man har givet ulandene håndslag på, at man ser på deres særlige situation og tager deres problemer alvorligt, siger han til Politiken.

/ritzau/