Ny aftale: Nu kan børn i Region Hovedstaden blive vaccineret hos egen læge

Region Hovedstaden og PLO er blevet enige om, at praktiserende læger skal hjælpe med at vaccinere børn mellem fem og 11 år mod covid-19. Samme model kan være på vej i andre regioner.

Tiårige Mathias Clausen modtog sit første vaccinestik mod covid-19 på Amager søndag. Fredag anbefalede Sundhedsstyrelsen at coronavaccinere børn mellem fem og 11 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu slipper forældre i Region Hovedstaden for at vente på, at deres børn kan få tid til coronavaccination på et af de store vaccinationscentre.

I stedet får de nu mulighed for at gå til lægen.

Det er resultatet af en aftale, der er indgået mellem regionen og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Hovedstaden.

Det er ikke kun de fem til 11-årige, der kan tage til lægen og blive vaccineret mod covid-19. Allerede i sidste uge aftalte regionen med de praktiserende læger, at de kunne hjælpe med at vaccinere.

Tilbuddet gælder for både første, andet og tredje stik – men kræver en invitation.

»Vi er meget glade for, at denne aftale nu er udvidet til også at omfatte de 5-11-årige,« siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) i en pressemeddelelse.

»Vi står i en vanskelig situation med stigende smittetal. Hvis vi skal godt igennem vinteren, er det meget vigtigt, at så mange som muligt bliver vaccineret, hvad enten det er første, andet eller tredje stik, de mangler. Vi har brug for alle gode kræfter, og jeg er glad for, at de praktiserende læger vil hjælpe til i denne indsats.«

Opfordrer alle praktiserende læger til at deltage

Ifølge DR er havde 175 ud af Region Hovedstadens 620 klinikker sagt ja til at vaccinere deres patienter tirsdag morgen. Både regionen og PLO forventer, at det tal vil stige i de kommende dage.

Hvis ens egen læge ikke tilbyder vaccination, kan man få en tid hos en anden læge, der gør.

Peter Reistad, formand for de praktiserende læger i Region Hovedstaden, opfordrer alle sine medlemmer til at overveje at deltage. Han kalder det at vaccinere »en kerneopgave for os praktiserende læger«:

»Vi har i årtier stået for at vaccinere børn mod mæslinger, skoldkopper og andre børnesygdomme. Så det er helt naturligt, at vi nu også deltager i at vaccinere 5-11-årige mod covid-19,« siger han.

»For børnene og deres forældre vil det være nemt og trygt, hvis vaccinationen kan foregå hos deres egen læge eller alternativt i en klinik i samme lokalområde, tæt på hvor de bor.«

I landets andre fire regioner kan samme mulighed meget vel være på vej. PLO og Danske Regioner bekræfter overfor DR, at der er indgået en rammeaftale med de andre regioner – men at der ikke er overblik over, om der er lokale aftaler med de praktiserende læger på vej.