Nu vender vintervejret for alvor tilbage: Her falder sneen mandag

Hvis du har pakket hue, halstørklæde og handsker væk, så kan du godt begynde at finde dem frem igen. Der venter nemlig sne og sibirisk kulde den næste uges tid.

Foto: Sophia Juliane Lydolph. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Den sibiriske kulde begynder allerede at kravle hen over landet søndag aften og natten til mandag.

Det fortæller den vagthavende meteorolog ved DMI, Steen Rasmussen, til BT.

»Vi får kulden ind østfra, hvorefter der kommer lidt slud og sne flere steder. Derfra bliver det de kommende dage gradvist koldere,« siger han.

Om dagen kommer temperaturen til at ligge lige omkring frysepunktet, mens den om natten vil snige sig ned til fem graders frost. Det vil dog føles langt koldere.

»Vinden frisker samtidig op fra øst, og det betyder, at det ud fra en kombination af vind og temperatur vil føles ret koldt,« siger Steen Rasmussen.

Faktisk vil det kunne føles som 15 graders frost.

Her er der størst chance for sne

Sammen med den kolde luft fra Rusland vil flere byger også blive sendt ind over landet. I begyndelsen af ugen vil bygerne bringe både slud og sne med sig, men i takt med at det bliver koldere, vil nedbøren udelukkende falde som sne. På grund af det kolde vejr vil sneen samtidig blive liggende længe.

»Det bliver nok en uge, som vil føles ret vinterlig,« siger Steen Rasmussen.

De store spørgsmål er så, hvor meget sne der kommer - og hvor den vil falde.

»Der, hvor der er størst chance for sne, er ved Østersøen, Bornholm, den sydlige del af landet og så ved Kattegat-kysterne. Det er der, vinden kommer ind østfra, så det varme vand kan skabe nogle snebyger der,« forklarer meteorologen.

Det er ikke alle egne af landet, der kommer til at få hvide drys fra himlen. Og de steder, hvor sneen falder, vil ikke nødvendigvis få de samme mængder.

»Det er meget ujævnt fordelt. Nogle steder kan få fem-ti centimeter, men det mere generelle er nok en til to centimeter. Men det er svært at sige, hvor det lige bliver,« siger Steen Rasmussen.