Nu vender elgen tilbage til Danmark

Et naturområde i Østhimmerland får snart nye beboere. I alt fem elgkalve skal sættes fri i Lille Vildmose i løbet af næste sommer.

Udover nogle enkelte tilfælde, hvor elge er svømmet til Danmark fra Sverige, har der ikke levet vilde elge i dansk natur i 5.000 år. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 5.000 år siden vandrede elge frit rundt i Danmark, og det skal de nu til igen.

I et samarbejde mellem Aalborg Kommune og Aage V. Jensen Naturfond er fem elgkalve på cirka seks måneder ankommet til Lille Vildmose i Østhimmerland, hvor de i løbet af næste sommer vil blive sluppet fri.

»Det er jo lidt af en sensation for dansk og nordeuropæisk natur, at vi igen sætter elge ud i Guds fri natur her i Lille Vildmose,« siger Hans Henrik Henriksen, der er rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

»Det er en stor dag for et projekt, som vi har arbejdet på i nogle år, og som er et led i en naturgenopretning af Lille Vildmose,« tilføjer han.

Elgene vil i første omgang være i karantæne vinteren over, inden de efter planen sættes fri i begyndelsen af sommeren 2016. Senere er det planen, at yderligere op til syv elge skal sættes fri i Lille Vildmose.

Lille Vildmose er Danmarks største fredede landområde, og elgene kommer også til at få en praktisk funktion i området, fortæller Hans Henrik Henriksen.

»De er nogle fantastiske dyr til naturpleje. Så det er ikke bare for synets skyld, vi sætter dem derud. De skal også være med til at nedbringe mængden af birk, så højmosen får den karakter, den har haft engang. Elge er nogle effektive naturplejere, og så er de billige,« siger han.

Udover nogle enkelte tilfælde, hvor elge er svømmet til Danmark fra Sverige, har der ikke levet vilde elge i dansk natur i 5.000 år.