Nu trækkes flere ministre ind i opsigtsvækkende giftsag

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal nu også forklare sig over for Folketingets partier i en giftsag, der har ramt næsten 200 familier på Sjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik på denne torsdag morgen, efter politikerne sent i nat er blevet enige om en yderligere genåbning af Danmark.

Her kan du få et overblik over, hvilke dele af samfundet der åbner fredag.

I dagens nyhedsoverblik kan du også læse om mere kritik af regeringens plan om et asylcenter uden for EU, en overraskende lav straf til populær coronademonstrant, et opsigtsvækkende forslag fra Politiforbundet, og at to ministre nu også skal forklare sig i en giftsag fra Korsør.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik Morgenposten her.

Onsdagens coronatal er lidt højere end mandag og tirsdag. Det skyldes dog ifølge SSI, at mange prøver først blev talt med onsdag. Samtidig falder indlæggelsestallet igen, så antallet af alvorligt syge med covid-19 nærmer sig 100.

Coronademonstrant slipper med lav straf

Berlingske var på plads på tilhørerpladserne, da coronademonstranten Nanna Skov Høpfner kunne ånde lettet op i Østre Landsret onsdag eftermiddag.

En enig domsmandsret valgte at nedsætte den 31-årige kvindes straf til 60 dages fængsel og samtidig løslade hende.

Landsretten vragede dermed byrettens omdiskuterede dom fra marts, hvor Nanna Skov Høpfner fik to års ubetinget fængsel, efter hun til en Men In Black-demonstration havde opfordret til at smadre byen på en »ikkevoldelig« måde.

Byrettens dom vakte opsigt, fordi hun fik fordoblet sin straf efter coronaparagraffen 81d. Paragraffen kan forhøje straffe, hvis kriminaliteten kan kobles sammen med coronapandemien.

Nu har landsretten imidlertid besluttet at kassere 81d i Nanna Skov Høpfners sag. Og samtidig frifundet hende for den vold til demonstrationen, hun først var kendt medskyldig i.

Højtstående norsk socialdemokrat kalder Danmark »et skrækeksempel«

I Politiken kan man læse, at generalsekretær i den norske flygtningeorganisation NRC Jan Egeland, der har en omfattende karriere bag sig i toppen af internationalt diplomati og Arbeiderpartiet i Norge, kalder Danmark et skrækeksempel.

Det skyldes vedtagelsen af loven om oprettelse af et modtagecenter uden for Europa til at huse danske asylansøgere. Loven strider så fundamentalt imod menneskerettigheder, international ret og socialdemokratiske solidaritetsprincipper, at Danmark ifølge Jan Egeland kan se frem til at blive fremhævet på linje med Ungarn fremover.

Den norske toppolitiker Jan Egeland kritiserer Danmark og den socialdemokratiske regering for planen om at udsende asylansøgere til et tredjeland. Fold sammen
Læs mere
Foto: PIERRE ALBOUY.

Nordmanden stempler Mette Frederiksen-regeringens lov som »det mest nærige, smålige og hykleriske«, han har set i nordisk politik i lang tid. Og en alvorlig trussel mod internationalt samarbejde om flygtninge.

»Jeg kommer til at bruge Danmark som et skrækeksempel i mine internationale taler og mit advocacy-arbejde. Det har tidligere været Ungarn. Nu er det Danmark. Vi må slås,« siger 63-årige Jan Egeland, der har været socialdemokrat siden han var 18 år, statssekretær for norske udenrigsministre i 90erne og har beklædt tunge poster i FN, til Politiken.

Politiforbundet vil straffe borgere, hvis de på klos hold filmer betjente i aktion

I et interview med Berlingske siger Politiforbundets næstformand, Michael Bergmann Møller, at det skal være strafbart for borgere at filme politibetjente i færd med at løse en opgave, medmindre den, der filmer, står »på passende afstand«.

Desuden skal det være klart strafbart at dele videooptagelsen på nettet, hvis det sker af chikanøse årsager.

Selvom episoden finder sted i det offentlige rum, skal borgeren kunne straffes for det.

»Vi mener, at der skal laves en begrænsning, så hvis borgere optager en igangværende politiforretning, skal der være et afstandskrav, der gør, at politifolkene ikke bliver generet af de videooptagelser. På samme måde bør det også kunne straffes, hvis man af chikanøse årsager uploader film til de sociale medier, hvor man udstiller vores medlemmer for at passe deres arbejde,« siger Michael Bergmann Møller til Berlingske.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Flere ministre skal forklare sig i giftsag

Jyllands-Posten skriver, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og fødevareminister Rasmus Prehn (S) nu også inddrages i giftsagen fra Korsør.

Efter et samråd onsdag med miljøminister Lea Wermelin er flere partier nemlig langtfra tilfredse med regeringens håndtering – og på ingen måde med den hastighed, der arbejdes i. Derfor sender partierne nu en byge af spørgsmål afsted til flere ministre.

»Vi står stadig i en situation, som er præcis lige så alvorlig, som da samrådet blev indkaldt. Jeg oplever ikke, at ministeren påtager sig en koordinerende rolle, og det er meget beklageligt,« siger SFs klimaordfører, Signe Munk, til Jyllands-Posten.

I Korsør sidder lige nu 180 medlemmer af en kogræsserforening og deres familier, der har spist kød med det stærkt sundhedsskadelige fluorstof PFOS. Giften stammer fra en brandøveplads, hvor der er blevet brugt slukningsskum med PFOS, som med regnvandet er endt på foreningens marker, og som køerne har slubret i sig i op mod 15 år.

Biden skal møde rivaler på Europa-tur

Berlingske har lavet et overblik over den amerikanske præsident Joe Bidens program rundt i Europa, som startede, da han onsdag landede i Storbritannien på luftbasen Mildenhall.

Over otte dage skal USAs præsident reparere på forhold, som forgængeren Donald Trump fik skadet. Og så skal Joe Biden stå ansigt til ansigt med to mænd, som næppe kan lide ham.

Joe Biden landede onsdag i Storbritannien og indledte dermed sin første tur til Europa som amerikansk præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI.

Ud over at mødes med den britiske premierminister, Boris Johnson, dronning Elizabeth, NATO og EU skal han nemlig også stå til ansigt til ansigt med både Tyrkiets præsident Erdogan og Vladimir Putin, Ruslands præsident.

Joe Biden har tidligere kaldt Putin »en morder« og Erdogan for »autokrat«, så det bliver helt sikkert nogle interessante møder.

På denne dag:

I 1946 blev Italiens konge afsat, og landet blev officielt en republik.

Det sker i dag:

  • Dansk Industri holder verdensmålkonference i København. Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer regeringens handlingsplan for, hvordan Danmark skal arbejde med Verdensmålene. Også kronprinsesse Mary deltager i konferencen.
  • Ved middagstid kan man opleve et særligt astronomisk fænomen på sommerhimlen, når en delvis solformørkelse finder sted. En solformørkelse optræder, når Solen, Månen og Jorden står på en ret linje i verdensrummet med Månen i midten.
  • Tibetkommissionen fortsætter afhøringer i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. I dag afhøres Annette Lassen og Martin Bille Hermann, begge fra Udenrigsministeriet.
  • Københavns Byret indleder en nævningesag mod to mænd, der er tiltalt for at have forberedt en terroraktion. De havde købt to pistoler, lyddæmpere og patroner. Det var en undercoverbetjent, der stod for salget.
  • Kulturudvalget har kulturminister Joy Mogensen (S) i samråd om, hvorvidt Radio Loud efter ministerens opfattelse lever op til betingelserne i sendetilladelsen.
  • USAs præsident, Joe Biden, indleder sit første besøg i Europa i Storbritannien, hvor han fra i morgen skal deltage i G7-topmødet i Cornwall. I dag mødes Biden med Storbritanniens premierminister, Boris Johnson.