Nu tørres der op efter en våd weekend

Tørlægningen af mange danske kældre fortsætter i dag, fortæller Falck, som i løbet af weekenden modtog over 600 anmeldelser om storm-og vandskader. Forsikringsselskaberne kommer dog ikke til at lide de store tab.

Oversvømmelserne i Vejle dagen derpå. Ingeborg Hjortsballe fjerner sandsække, der beskyttede hendes butik »Den 6. sans«. »Folk var bare så venlige, kom løbende i bare fødder og hjalp,« fortæller hun.<br>Foto: Simon Jeppesen Fold sammen
Læs mere

Lørdagens kraftige regnskyl og blæst op til stormstyrke gav ekstra arbejde til Falck i weekenden. Over 600 henvendelser var det i går eftermiddag blevet til, og hver gang, en opgave var løst, ringede nye ind, fortæller redningsleder i København Bjarke West Pedersen.

To tredjedele af henvendelserne var angående vandskader, mens resten var mindre stormskader som løse tagsten eller knækkede flagstænger. Alene i hovedstadsregionen stod københavnerne for 275 tilfælde af vandskader.

»Skaderne er spredt ud over hele Storkøbenhavn, og det er hovedsageligt huse, hvor kældrene er oversvømmet, som vi er rykket ud til. Når folk kommer på arbejde mandag, får vi sikkert flere opkald fra virksomheder, der også har fået vand,« siger Bjarke West Pedersen.

Selvom der var flest vandskader i hovedstaden, skulle de alvorligste findes i Midt- og Østjylland, hvor der faldt mellem 30-40 mm regn de steder, der var værst ramt.

»Der er kommet utrolig meget vand på meget kort tid, og det gør, at især i Silkeborg og Vejle står alt under vand. Mange lavtliggende huse ned til søer og åer er blevet oversvømmet, og der har vi været travlt beskæftigede siden lørdag. Vi gør, hvad vi kan for at følge med,« siger redningsleder i region Midtjylland, Søren Smedegaard Rasmussen.

Og lige præcis skader fra søer, åer eller hav dækker forsikringsselskaberne ikke, og bl.a. derfor regner informationskonsulent Christian Skødt fra Forsikringsselskabernes Oplysning ikke med, at der bliver tale om de helt store udbetalinger. Kun hvis huse bliver øversvømmet, fordi kloaksystemet ikke kan følge med, er der tale om voldsomt skybrud, og så er der dækning.

»Jeg vil slet ikke sammenligne det med stormen i august. De 600 anmeldelser kan da godt give lidt gang i telefonerne hos forsikringsselskaberne, men så heller ikke mere. Det er ikke mere, end de er klædt på til at klare,« vurderer han.

Hos Topdanmark kan skadeschef Laus Mikkelsen endnu ikke sige noget om, hvor store erstatninger, selskabet kan komme til at punge ud med:

»Både i går og i dag har vi haft henvendelser fra over 40 kunder, men erfaringsmæssigt ved vi, at hovedparten først ringer mandag. Det, vi kan sige, er, at stormmæssigt forventer vi kun få skader. Først omkring onsdag har vi antallet af anmeldelser og en fornemmelse af økonomien,« siger Laus Mikkelsen.