Nu svarer Sundhedsstyrelsen: Derfor gælder coronapas nu i kortere tid

Fremover gælder coronapasset kun seks måneder og ikke 12 måneder, hvis man har været smittet. Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Probst, peger på to nye studier, der er baggrund for ændringen.

Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, forklarer, at vacciner giver bedre beskyttelse covid-19 og lignende sygdomme end tidligere smitte. Det viser nye studier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når coronapasset ændres fra og med fredag, så det kun gælder seks måneder for tidligere smittede i stedet for 12, skyldes det »nyere viden«.

Det skrev Sundhedsministeriet tidligere på ugen.

Ændringen har vakt en smule undren hos eksperter. For er den naturlige smitte dårligere end vaccinen? Og skulle der være kommet et nyt, stort studie, der ændrer alting?

I begyndelsen af april var coronapasset gældende i 12 uger, men det blev i slutningen af april skruet op til seks måneder. Fra starten af juli blev det ændret til 12 måneder. Nu ændres det altså tilbage igen til seks måneder for tidligere smittede.

Berlingske har talt med Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, om baggrunden for den seneste ændring.

Hvori består den nye viden?

»Der er kommet en del ny viden, og det har vi selvfølgelig kigget på. For eksempel er der kommet et nyt, stort studie fra England offentliggjort i oktober med flere end 7.000 personer med en positiv pcr-test, hvor cirka en ud af fire slet ikke udviklede immunrespons. Flere studier viser, at der er en stor variation i, hvor kraftig immunrespons tidligere smittede udvikler,« siger Helene Probst.

Hvordan står det i kontrast til den viden, I havde før?

»Den står sådan set ikke i kontrast, men det underbygger yderligere det, vi tidligere har sagt. Det er sådan, at der hele tiden kommer ny viden,« siger hun.

Så det er altså ikke sådan, at der er et eller flere studier, der har givet jer en helt anden opfattelse af tingene, end I havde før?

»Nej.«

Helene Probst henviser til, at Sundhedsstyrelsen 30. juni udgav et notat, hvor man gjorde opmærksom på, at folk reagerede forskelligt efter smitte. Nogle udviklede bedre immunrespons efter smitte end andre.

»Det er vi så blevet yderligere bekræftet i,« siger hun.

Afviser indblanding fra ministeriet

Men i juli blev coronapassets gyldighed for tidligere smittede sat op fra seks til 12 måneder. Var det så forkert at gøre?

»Nej, det synes jeg ikke. Nogle vil have en længerevarende immunitet, men vi kan se med den nye viden, der bliver lagt frem, at den variation, som vi allerede dengang var bekendt med, bliver vi yderligere bekræftet i,« siger Helene Probst og tilføjer:

»Det, vi også kan se, er, at den immunitet, man får ved smitte, er simpelthen ikke lige så god som den immunitet, man får ved vaccination. Det er noget, som vi kigger på. Der er for eksempel et nyt studie fra Center for Disease Control and Prevention (CDC), der viser, at blandt 7.000 indlagte var risikoen for covid-19-sygdom mere end fem gange større, hvis man var tidligere smittet inden for tre til seks måneder, end hvis man var vaccineret inden for tre til seks måneder.«

Og det er noget, som I ikke vidste op til 1. juli, da coronapasset blev forlænget?

»Ja, det er helt nyt.«

Så I har fået en ny opfattelse?

»Man kan sige, at det hele bygger ovenpå den eksisterende viden, men der er flere studier nu, der viser, at immunresponset er varierende, og samtidig viser det nye CDC-studie, at beskyttelsen er langt bedre ved vacciner end ved smitte,« siger Helene Probst.

Vicedirektøren forklarer, at man med coronapasset ønsker at reducere risikoen for smitte, og da vaccinerne ifølge Sundhedsstyrelsen er bedre end den naturlige immunitet, så har man valgt, at tidligere smitte ikke skal udløse det store coronapas på 12 måneder, men kun seks måneder.

Er ændringen fra 12 til seks måneder udelukkende på baggrund af videnskab, eller handler det her også om at skabe et incitament til at blive vaccineret?

»Vi ved, at beskyttelsen ikke er lige så god for tidligere smittede som for vaccinerede. Det er den begrundelse, der er for at sætte grænsen ned.«

Har I fået besked fra ministeriet, eller har været et ønske fra ministeriet om at nedsætte coronapassets gyldighed til seks måneder?

»Nej. Det er udelukkende en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen,« siger Helene Probst.

Sundhedsstyrelsen forventer at offentliggøre et opdateret notat om forskningen på området i næste uge.