Nu svarer den amerikanske ambassade igen

En NATO-konference på Frederiksberg Slot blev aflyst med få dages varsel, fordi arrangørerne og den amerikanske ambassade var uenige om en taler. Nu forklarer ambassaden, hvorfor de stejlede over Donald Trump-kritikeren Stanley Sloan, der var inviteret uden deres accept.

 

En strid mellem de danske arrangører og den amerikanske ambassade førte i weekenden til, at en planlagt NATO-konference på Frederiksberg Slot blev aflyst, få dage inden den skulle være afholdt.

Aflysningen skete, efter at den amerikanske ambassade havde nedlagt veto mod en bestemt taler, den amerikanske NATO-ekspert og professor Stanley Sloan, der er særdeles kritisk over for USAs præsident, Donald Trump.

Det ville Atlantsammenslutningen, der arrangerede konferencen, ikke acceptere, og derfor aflyste de det hele.

Ifølge den amerikanske ambassade ville Stanley Sloan have trukket konferencen i en forkert retning. Den skulle handle om NATOs udfordringer og muligheder, hverken amerikansk parti- eller indenrigspolitik. Men det ville den være kommet til, hvis Sloan skulle have holdt oplæg, mener ambassaden.

Det siger Daniel J. Ernst, der er førstesekretær på ambassaden, til Jyllands-Posten:

»Vi ønskede, at det skulle foregå på en ikkepartipolitisk måde med fokus på det sikkerhedspolitiske indhold frem for partipolitik. (...) Pointen med seminaret var at se på NATO ved dets 70. år. Ikke på en politisk måde, men på institutionen. Hvad den har opnået for vores sikkerhed, og hvad er de nuværende udfordringer.«

»Fait accompli«

Ifølge Jyllands-Posten var der budgetteret med udgifter på 160.000-170.000 kroner til konferencen, hvoraf cirka tre fjerdedele skulle afholdes af den amerikanske ambassade.

Daniel J. Ernst, førstesekretær på USAs ambassade i København

»Vi følte ikke, at vi som partner fik mulighed for at være en del af udvælgelsen af denne taler, som vi havde haft mulighed for med alle de andre talere.«


Stanley Sloan var ikke en del af den oprindelige liste over talere, men blev ifølge Atlantsammenslutningen inviteret cirka to uger før. Kort efter takkede Sloan ja til at komme, mens den amerikanske ambassade først blev informeret på et møde mandag i sidste uge – efter at Sloan var blevet inviteret og havde takket ja.

»Vi følte ikke, at vi som partner fik mulighed for at være en del af udvælgelsen af denne taler, som vi havde haft mulighed for med alle de andre talere,« siger Daniel J. Ernst til Jyllands-Posten og omtaler beslutningen som et »fait accompli« – altså en kendsgerning, man ikke kan ændre på.

Daniel J. Ernst fortæller også, at Atlantsammenslutningen aflyste konferencen uden at konsultere ambassaden. Men det var ifølge formanden for sammenslutningen, Lars Bangert Struwe, nødvendigt at aflyse hele konferencen, så de øvrige talere ikke skulle blive skudt i skoene, at de var hyret af amerikanerne.

Lars Bangert Struwe betegner det som to tankegange, der stødte sammen.

»Det, som amerikanerne slår ned på, er, at han politisk ikke går ind for Trump. Dér har vi sagen i dens kerne. Vi fokuserer på NATO, og de fokuserer på, om han støtter Trump eller ej,« siger Lars Bangert Struwe til Jyllands-Posten.