Nu starter retssagen: Hjalp de Omar el-Hussein med at begå terror?

Torsdag indledes retssagen mod de fire mænd, som ifølge anklagemyndigheden hjalp Omar el-Hussein, da han sidste år skød og dræbte to personer ved det største terrorangreb på dansk jord i nyere tid.

Omar El-Hussein affyrede 28 skud med en fuldautomatisk riffel på Kulturhuset Krudttønden på Østerbro, hvor blandt andre den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks deltog. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når senioranklager Bo Bjerregaard møder i Byretten i København torsdag morgen, bliver det formentligt ikke bare endnu en dag på kontoret. For her indledes retssagen mod de fire mænd, som er tiltalt for at have medvirket til terrorisme i forbindelse med Omar El-Husseins angreb på Krudttønden og synagogen i København i februar sidste år. Angrebet betegnes som det værste terrorangreb i nyere tid herhjemme.

Retssagen skal opklare en række af de spørgsmål, som blev rejst, efter at Omar El-Hussein skød og dræbte filminstruktøren Finn Nørgaard og den jødiske vagt Dan Uzan, inden han selv blev dræbt af politiet.

Helt centralt står spørgsmålet, om den unge mand opererede på egen hånd, eller om han fik hjælp. Det bliver offentligheden formentligt en hel del klogere på, i takt med at retssagen i løbet af de næste måneder skrider frem.

Angrebet, der rystede Danmark

Mens Omar El-Hussein allerede kom i politiets søgelys tilbage i 2009 i forbindelse med et indbrud på en café i København, kendte de færreste hans navn før den weekend i februar 2015 – en weekend, som senere ville gå over i historien.

Klokken var omkring halv fire lørdag eftermiddag. Kulturhuset Krudttønden på Østerbro lagde lokaler til et debatmøde om ytringsfrihed, hvor blandt andre den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks deltog.

Her troppede Omar El-Hussein op og affyrede 28 skud med en fuldautomatisk riffel, som senere viste sig at være stjålet fra en hjemmeværnsmands hjem.

Med skuddene dræbte Omar El-Hussein filminstruktør Finn Nørgaard og sårede fire politibetjente, inden han flygtede fra Krudttønden til fods.

Efter angrebet var København i undtagelsestilstand. Politiet afspærrede adskillige områder i byen, ligesom kampklædte betjente tog plads på nærmest hvert andet gadehjørne.

Trods den storstilede aktion lykkedes det ikke politiet at fange den 22-årige formodede terrorist. For få timer senere slog han igen til – det var omkring klokken et natten til søndag den 15. februar.

Her dukkede Omar El-Hussein op ved synagogen i Krystalgade i det indre København, hvor han skød og dræbte den jødiske vagt Dan Uzan og sårede to politibetjente.

Politiet intensiverede eftersøgningen massivt, indtil de senere på natten – omkring klokken fem – lokaliserede Omar El-Hussein på det ydre Nørrebro i København. Her åbnede han ild mod betjentene, men endte altså med selv at blive dræbt af ordensmagten. Siden har politiet forsøgt at finde ud af, hvor han har været, hvem han har talt med, og hvad han har lavet i timerne mellem de to første angreb og i timerne mellem hans angreb på synagogen og hans død på Nørrebro.

Tiltalt efter terrorparagraffen

Allerede i dagene efter pågreb politiet to af de fire mænd, som senere blev tiltalt, mens de resterende to blev anholdt godt en måned senere. Og efter et års efterforskning er anklagemyndigheden nu klar til at føre sagen for retten. Samlet tiltales de fire mænd efter straffelovens såkaldte terrorparagraf for at have til hensigt at »destabilisere eller ødelægge Danmarks grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer«, som det hedder i anklageskriftet.

Herudover tiltales to af mændene – LE og BH – for at hjælpe Omar El-Hussein med at skaffe mordvåbnet fra angrebet ved Krudttønden af vejen. En tredje mand, LH, er tiltalt for at have været i besiddelse af ammunition identisk med den, Omar El-Hussein brugte ved terrorangrebet.

Retssagen mod de fire tiltalte forventes at løbe indtil slutningen af september.