Nu sporer alarmcentralen automatisk din placering, når du ringer 112: Det kan redde menneskeliv

Borgere, der ringer 112, får nu automatisk sporet deres placering af alarmcentralen, der med et nyt system kan spore borgernes lokation med 10-50 meters nøjagtighed.

Med ny teknologi kan alarmberedskabet nu med langt større præcision nå frem til dér, hvor der er brug for hjælp. Det kan i nogle tilfælde være afgørende for liv og død. Arkivfoto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når danskere i en nødsituation fremover fatter telefonen og taster 1-1-2, vil alarmcentralen gennem et nyt, forbedret system få information om borgerens nøjagtige position med det samme, for med teknologien Advanced Mobile Location (AML) kan myndighederne spore borgerens placering med 10 til 50 meters præcision.

Den nye teknologi skal være med til at forhindre, at udrykningskøretøjer i visse tilfælde når sent frem, fordi 112 ikke fik oplyst en præcis adresse fra borgeren. Sporingsteknologien kan i sidste ende være med til at redde menneskeliv, fordi beredskaberne nu hurtigere kan nå frem til borgerne med hjælp, lyder det fra Rigspolitiet.

»Jo mere præcis information om placering vi kan få, desto bedre kan vi håndtere de enkelte alarmopkald. Det vil øge mulighederne for at få hjælpen hurtigere frem og potentielt kunne redde menneskeliv. Samtidig vil AML forbedre arbejdsbetingelserne for personalet i alarmcentralerne, så de kan yde en bedre service til borgerne,« siger Jesper Kammersgaard, der er afdelingschef i Rigspolitiet.

Landets alarmcentraler indførte oprindeligt systemet i august 2019, men i første omgang kunne teknologien kun bruges på telefoner med et Android-system. Med den nyeste opgradering er systemet nu også kompatibelt med Apple-telefoner og dækker dermed op mod 98 procent af alle opkald til alarmcentralen fra danske mobiltelefoner. Det skriver branchemediet Beredskabsinfo.dk.

Mere brugbar end app

Før AML-systemet blev taget i brug, lå præcisionsniveauet ved opkald til alarmcentralen og svingede mellem 200 meter og ti kilometer, mens den nye teknologi gør det muligt med langt større præcision at lokalisere hændelser, der ikke finder sted på en specifik adresse såsom færdselsuheld, selvmordstruede personer, brand på større landområder og akutte medicinske tilfælde uden for hjemmet. Det kan også være brugbart, hvis et barn eller andre, der ikke kender adressen, ringer til alarmcentralen.

Når der ringes 112, registrerer mobiltelefonen, om navigationssystemet er slået til. Er det ikke tilfældet, vil det blive aktiveret, ligesom der ved opkaldets start automatisk sendes en SMS til alarmcentralen med borgerens placering.

Teknologien kan også bruge wi-fi til at fastslå placeringen, hvis det signal er stærkere end mobilsignalet. Teknologien afhænger ikke af, om borgeren har en specifik app installeret eller af, om vedkommende husker at benytte den. Det er derfor mere brugbart end 112-appen, der også sender besked til alarmcentralen om, hvor den, der ringer, befinder sig.