Nu skulle syriske flygtninge hjem – men Udlændingestyrelsen har tabt de første fire sager

En syrisk familiefar, to syriske kvinder og en syrisk mand stod alle til udvisning af Danmark, men nu er Flygtningenævnet kommet med den endelige afgørelse – og de får alle lov til at blive. Dermed ser myndighedernes forsøg på at hjemsende syriske flygtninge ud til at lide et alvorligt knæk.

Fire ud af seks prøvesager om udvisning af syriske flygtninge er endt med, at de har fået lov at blive. Flygtningenævnet har dog endnu ikke taget endeligt stilling til, om man kan betegne forholdene i Damaskus som permanent fordredede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Omar Haj Kadour/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stribe syriske flygtninge har mistet deres opholdstilladelse i Udlændingestyrelsen – men nu kan de alligevel blive i Danmark.

Flygtningenævnet har omgjort de fire første prøvesager ud af i alt seks. Sager, der kunne have gjort Danmark til det første land i Vesten, der sender flygtninge hjem til Syrien.

Dermed lider myndighedernes forsøg på at hjemsende syriske flygtninge et alvorligt knæk.

»De her sager peger ikke i retning af, at man kan begynde at sende folk tilbage til Syrien,« konstaterer Thomas Gammeltoft-Hansen, der er professor MSO (med særlige opgaver) i migration og flygtningeret på Københavns Universitet.

I de fire sager ender Flygtningenævnet med at give syrerne opholdstilladelse på grund af individuelle forhold. Dermed har Flygtningenævnet endnu ikke taget endeligt stilling til selve præmissen for inddragelsen af opholdstilladelserne – nemlig at den generelle sikkerhedssituation i Damaskus i dag skulle være væsentligt forbedret, samt at denne forbedring ikke har midlertidig karakter.

Asyl på grund af individuelle forhold

I sin tid fik alle fire syriske familier opholdstilladelse i Danmark på grund af de generelle forhold i Syrien. De fik midlertidig beskyttelsesstatus efter paragraf 7, stk. 3 i udlændingeloven.

Men det er en beskyttelsesstatus, som kan inddrages alene ved små forbedringer i den generelle sikkerhedssituation i hjemlandet, også selv om forholdene »fortsat er alvorlige og må betegnes som skrøbelige og uforudsigelige«, som det står i en lovbemærkning. Dog må forberingerne ikke »antages at være af helt midlertidig karakter«.

Udlændingestyrelsen mener netop, at forholdene i Damaskus-området er forbedret, hvorfor en række syriske flygtninge har mistet deres opholdsgrundlag i Danmark i foråret 2019.

Men i de første fire sager, der nu er nået videre til Flygtningenævnet, har syrerne i stedet fået asyl på grund af individuelle forhold. Nævnet har givet dem ophold efter udlændingelovens paragraf 7, stk. 1 og paragraf 7, stk. 2, også omtalt som konventionsstatus og beskyttelsesstatus.

»Nævnet står i en situation, hvor det i høj grad skal vurderes, om syrerne er profilerede. Om de for eksempel risikerer at blive arresteret og udsat for overgreb ved tilbagevenden. Det kan godt komme til at gælde for en ret stor del af dem, der har ophold efter paragraf 7, stk. 3,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Er de bedre forhold helt midlertidige?

Det helt store spørgsmål står stadig ubesvaret efter de første fire prøvesager: Nemlig om Flygtningenævnet er enig i Udlændingestyrelsens vurdering af, at de generelle forhold i Damaskus er forbedrede og ikke af en helt midlertidig karakter.

Nævnet nærmer sig et svar i den tredje prøvesag.

Her skriver nævnet, at de generelle forhold i Damaskus er forbedrede.

»Men nævnet undlader at foretage den afgørende vurdering af, hvorvidt disse ændringer er af en helt midlertidig karakter eller ej, da der i den konkrete sag er individuelle forhold, som gør, at den syriske kvinde får asyl efter en anden paragraf i udlændingeloven,« forklarer Thomas Gammeltoft-Hansen.

De fire sager

I de fire prøvesager begrunder Flygtningenævnet overordnet sine afgørelser således:

I den første sag tæller individuelle forhold blandt andet, at klagerne er sunnimuslimer, udrejst ulovligt og oprindeligt stammende fra Homs. Desuden har den mandlige klager, Zaher, optrådt i Berlingske, hvilket ifølge nævnet betyder, at klageren på grund af avisartiklen vil fremstå som modstander af det syriske styre over for de syriske myndigheder, også selvom han måske ikke er det. Han har fået opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 7, stk. 1.

I den anden sag har Flygtningenævnet lagt til grund, at den enlige kvinde fra Damaskus er sunnimuslim og ganske vist udrejst lovligt, men at hun har forladt et job i staten, hvilken kan være strafbart. Hun får opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 7, stk. 2.

I den tredje sag har Flygtningenævnet tildelt en kristen kvinde individuelt asyl, fordi klageren ville skulle indrejse alene som ung kvinde, fordi hun forud for udrejsen i en kort periode har opholdt sig i et oprørskontrolleret område i Syrien, og fordi hun har nære familiemedlemmer i Danmark med beskyttelse efter paragraf 7, stk. 1. Hun har fået opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 7, stk. 2.

I den fjerde sag har Flygtningenævnet lagt vægt på, at manden tidligere har været anholdt af de syriske myndigheder, at hans bror er deserteret fra militærtjeneste. Han har fået opholdstilladelse efter udlændingelovens paragraf 7, stk 2.

De sidste to prøvesager behandles tirsdag.