Nu skriver lægen direkte til forældre: Skal jeres datter HPV-vaccineres?

Alt for få piger bliver vaccineret mod livmoderhalskræft, og det er stærkt bekymrende ifølge flere fagpersoner. Nu vil forældre til piger i 12-årsalderen blive kontaktet af deres praktiserende læge.

Få piger bliver vaccineret mod livmoderhalskræft sammenlignet med tidligere, og det skal et brev fra læge til forældre nu forsøge at ændre. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED TANNEAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forældre til piger, som nærmer sig 12-årsalderen, vil snart modtage et brev fra deres praktiserende læge.

Brevet vil være en påmindelse om, at 12-årige piger kan få en HPV-vaccine mod livmoderhalskræft kvit og frit, og at det er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at piger i 12-årsalderen bliver vaccineret mod den potentielt dødelige kræftform før deres seksuelle debut.

Det skriver Politiken.

Brevet kommer i kølvandet på et voldsomt fald i antallet af HPV-vaccinerede piger.

Mens 79 pct. af piger født i år 2000 har færdiggjort HPV-vaccinationsprogrammet, er det samme kun tilfældet for 15 pct. af piger født i år 2003.

Et stærkt bekymrende fald, mener Danske Regioner:

»Vi får kvinder, der risikerer at få livmoderhalskræft og potentielt dø af det. Det er vi som ansvarlige politikere nødt til at reagere på. Det er en katastrofal udvikling, vi står midt i,« siger formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman (S) til Politiken.

Flere af Politikens kilder peger på, at det i høj grad er medierne, som har plantet en tvivl i mange forældre efter at have bragt historier om unge piger, der mener at have fået en række neurologiske lidelser som følge af HPV-vaccinen. Eksempelvis træthed, pludselige besvimelser og store smerter.

Hverken Sundhedsstyrelsen, WHO eller Det Europæiske Lægemiddelagentur har imidlertid kunnet påvise en sammenhæng mellem vaccinen og bivirkningerne.

»Det er helt forfærdeligt, at vi har en sikker, effektiv vaccine mod kræft, som alle for år tilbage kun kunne drømme om, men som nu er invalideret af alternative fakta. I stedet for at lytte til al den velunderbyggede viden, vi normalt stoler på i alle andre sammenhænge, når det handler om sundhed og sygdom, så er det fake news, der har styret alt, alt for manges holdninger,« siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til Politiken.

Karsten Viborg fra Landsforeningen HPV-Bivirkningsramte mener ikke, at et brev vil få forældre til at vaccinere deres døtre:

»Har man et godt produkt, kommer salget af sig selv. Det behøver man ikke presse eller motivere igennem. Men et produkt, der sælger dårligt, er der nok noget i vejen med. Det kan et brev ikke ændre på,« siger han til Politiken.