Nu sker det: Sverige runder ti millioner indbyggere

Sveriges befolkningstal øges i disse år med rekordfart først og fremmest på grund af meget stor indvandring. I marts 2016 overhalede antallet af mænd antallet af kvinder.

Flygtninge forlader sportshallen i Rødbyhavn torsdag d. 10 september 2015 og bliver transporteret videre i busser og biler af private. Familien Hazi på vej til Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går stærkt på den anden side af Sundet. De bliver flere og flere, og det foregår i et historisk højt tempo.

Hvert fjerde minut øges Sveriges befolkning med en person, og fredag morgen på et endnu ukendt klokkeslet runder broderfolket de magiske ti millioner indbyggere.

Dermed er Sverige det første land i Norden, som kan tælle sine borgere i et tocifret antal millioner. I Danmark bor der 5,7 millioner, i Norge 5,2, i Finland 5,5 millioner og Island har 331.000 indbyggere.

På Svensk Statistiks (SCB) hjemmeside har man i et stykke tid kunnet følge med i nedtællingen. Sidste år var forventningen, at de ti millioner først ville blive rundet i løbet af foråret i år. Men på det seneste er det gået stærkt.

»Vi er selv forundrede over, at det mod slutningen er gået så stærkt,« siger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB til det svenske nyhedsbureau TT.

Den store vækst i antallet af indbyggere skyldes først og fremmest en stor indvandring og mange flygtninge, men antallet af fødsler bidrager også positivt.

Ser man på prognosen for de kommende fem år, ventes der en indvandring til Sverige på 857.000 mennesker, 287.000 ventes i samme periode at forlade Sverige.

Men selv uden indvandring, vil antallet af indbyggere i det frugtbare Sverige vokse stødt. Fødselstallet ventes samlet at blive på 623.000 over de kommende fem år, mens 455.000 vil dø.

Den store indvandring betød, at antallet af mænd i Sverige i marts sidste år overhalede antallet af kvinder. Det er første gang, det er sket i den tid, der har været ført statistik på området.

I hele 2015 modtog Sverige omkring 160.000 asylansøgere og 2016 har været et rekordår for befolkningstilvækst – det år, hvor Sveriges befolkning voksede mest, siden man begyndte at registrere og folketælle i 1749.

Dengang havde to millioner bopæl i Sverige. Landet rundede de fire millioner indbyggere i 1863, de seks millioner i 1923 og de ni millioner i 2004.

Samtidig viser opgørelser, at den svenske befolkning vokser betydeligt mere end resten af Europas befolkninger. Fra 2010-2015 voksede Sverige med omkring fire procent årligt, mens gennemsnittet i EU lå på bare en procent. Kun Luxembourg voksede i perioden med en højere stigningstakt end Sverige.

Hvis man ser længere frem i tiden vil Sverige med lægge endnu mere afstand til sine nabolande. Ifølge den seneste prognose, vil der i 2060 bo mere end 13 millioner mennesker i Sverige, mens den danske befolkning vil være på under halvdelen – knap 6,5 millioner.

Med i tallet for den svenske befolkning hører alle, som har lovligt ophold i Sverige, det vil sige også alle som har fået midlertidig opholdstilladelse. Lægger man dertil de omkring 50.000 illegale indvandrere, som skønnes at opholde sig i landet, er har indbyggertallet hinsidan for længst rundet de ti millioner.

Den store vækst i befolkningen betyder blandt andet en stor mangel på boliger. Priser på huse og lejligheder bliver ved med at stige. Og regeringens beregninger viser, at der om ti år er brug for 710.000 flere boliger, hvilket er langt flere, end man trods byggeboom kan nå at opføre. Sidste år fremlagde regerignen en meget ambitiøs plan for fremtidens boligbyggerie i Sverige.