Nu skal transkønnede fjernes fra listen over psykiske sygdomme

Det skal være slut med at betragte transkønnede som en psykisk sygdom. Det mener et flertal i Folketinget, der tæller Enhedslisten, Alternativet - og nu også S og V.

Cecillia Mundt og Isabel Storm var det første danske transkønnede par til at holde bryllup i den danske folkekirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har i den seneste tid været heftig debat om, hvorvidt transkønnede skulle fjernes fra listen over psykiske sygdomme.

I en rapport, som Amnesty har offentliggjort over transkønnedes behandling i det danske sundhedssystem, kom det bl.a. frem, at de transkønnede på Sexologisk Klinik i København blev spurgt om alt fra, om de var blevet tabt som børn, tænkte på deres forældre, når de onanerede, eller om de havde tortureret dyr som små.

Argumentet fra Sexologisk Klinik var dengang, at man var nødt til at undersøge, om de transkønnede virkelig var transkønnede eller om de i stedet led af en psykisk lidelse, inden man begyndte hormonbehandlingen.

»Tålmodigheden er sluppet op«

Den kontroversielle undersøgelse er påkrævet for transkønnede, fordi de står på listen over psykiske lidelser i Danmark. En liste der er udarbejdet efter WHOs liste, og derfor har argumentet fra politisk side tidligere lydt, at det forringede patientsikkerheden, hvis man flyttede dem i syndhedssystemet. Alligevel har bl.a. Enhedslisten og Alternativet ønsket, at transkønnede skulle flyttes, og at Danmark skal gå foran WHO, og i dag lyder samme ønske fra både Socialdemokratiet og regeringen, og der danner sig således et flertal i folketinget.

Sundhedsordfører for Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen, siger til Berlingske:

»Tålmodigheden er sluppet op med WHO, som vi har ventet på skulle flytte transkønnede fra listen over psykiske sygdomme. Derfor må Danmark nu gå foran. Vi kan ikke længere være bekendt overfor denne minoritetsgruppe, at de skal have en diagnose, som er stigmatiserende og som kan misforståes,« siger han.

Han er derfor glad for, at regeringen er enig.

Det er en diskussion, der har stået på i flere år. Hvorfor er tålmodigheden opsluppet nu?

»Det har vi bygget op til. Vi tror ikke længere på, at WHO får ændret deres liste snart. Så vi ønsker at presse WHO nu ved at gå foran.«

Et argument for ikke at flytte de transkønnede i sygdomssystemet, så længe WHO havde dem under psykiske lidelser, har været, at man ikke kan garantere patientsikkerheden, hvis de fortsætter behandlingen i et andet land. Hvordan vil du fortsat garantere den?

»Når bl.a. LGBT (landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, red.) siger, at det ikke er en negativ side, der vægtes så højt, men at de ønsker handlingen, er det det, vi i Socialdemokratiet lytter til. Det håber vi, også kan presse WHO til at ændre deres liste.«

Men indtil WHO ændrer deres liste, hvordan vil I så sikre patiensikkerheden, hvis de fortsætter behandlingen i udlandet?

»Vi havde en meget god drøftelse med Sexologisk Klinik, hvor jeg netop spurgte ind til det, og det er jo ikke kun spørgsmål om at sende journaler med patienten, når man sender dem til udlandet, men man skal være ekstra opmærksom på at oplyse om, at patienten står et andet sted i sundhedsregisteret i Danmark.«

Minister: Danmark skal gå foran

Efter Socialdemokraternes udtalelser har også regeringen udtrykt ønske om at flytte transkønnede i sundhedsystemet, men det bliver dog ikke før til efteråret. Sundhedsminister Sophie Løhde siger i en mail til Berlingske:

»Det at være transkønnet er ikke er et udtryk for, at man er psykisk syg. Og derfor har jeg også forståelse for, at man som transkønnet kan opleve det krænkende, at WHOs diagnosekodesystem, som vi også bruger i Danmark, klassificerer transseksualitet som en psykisk lidelse. Det skal vi have lavet om, og fra dansk side arbejder vi på at få ændret diagnosekodesystemet,« siger hun og tilføjer:

»Jeg ved, at WHO tager sagen op her i efteråret, og jeg har en forventning og forhåbning om, at ændringen kan være en realitet ved årsskiftet. Og hvis diagnosekoden ikke flyttes, så er vi parate til at gå foran i Danmark. Der vil altså under alle omstændigheder ske noget på området meget snart.«